Решено! Временни синдици влизат в банките с отнет лиценз

Рейтинг:
0 0
Бюджетната комисия гласува в полза на предложената от премиера мярка

Временни синдици ще могат да влизат в банки с отнет лиценз, преди да е открито производството по несъстоятелност. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента. Промяната се налага, заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Според основният акционер в Корпоративна търговска банка Цветан Василев – измененията в закона противоречат и на българското и на европейското право.

Бюджетната комисия в Народното събрание изключително бързо прие промените в закона за банковата несъстоятелност. Депутатите ги гласуваха почти без разногласие в рамките на около 30-40 минути. Споровете бяха много малки. По същество депутатите приеха, че квесторите в КТБ ще бъдат заменени от временен синдик, който ще бъде избран от Фонда за гарантиране на влоговете.

В момента в българското банково законодателство не е уредено назначаването на временен синдик в банка с отнет лиценз. При КТБ това се случи в края на миналата година, но решението на БНБ в момента се оспорва от акционерите. Това е причината, заради която не е стартирало производството по несъстоятелност.

"Това безвремие може да продължи още много месеци, а може би и години, такъв е опита, който имаме. Затова ние се обединихме около това да бъде създадена фигурата на така наречения временен синдик", обясни решението председателят на комисията Менда Стоянова.

Временният синдик ще замени квесторите и ще има всички права на постоянния синдик с изключение на това да продава имущество на фалиралата банка. Тези промени в закона бяха поискани от премиерът Бойко Борисов през миналата седмица. Временният синдик ще може да отменя вече сключени сделки от поставянето на банката под особен надзор до отнемането на лиценза ѝ.

"Ще може да възложи, да наеме компания, специализирана в разследвания на банки във фалит, която би могла да допринесе за издирване на имуществото, за проследяване на транзакциите и за връщане на онова имущество, което е възможно да се върне в патримониума на масата на несъстоятелността", обясни още Стоянова.

Във връзка с приетите от бюджетната комисия промени в закона за банковата несъстоятелност от основния акционер на КТБ – фирмата "Бромак" изпратиха становище. Според тях назначаването на временен синдик противоречи на Конституцията на България и нарушава правото на Европейския съюз. За измененията в закона гласуваха депутатите от всички парламентарни групи с изключение на "Атака".

Очаква се утре (18 март) Народното събрание да гласува промените в закона за банковата несъстоятелност и в пленарна зала. След като тези промени бъдат публикувани в Държавен вестник, а това се очаква да се случи най-късно в началото на следващата седмица, Фондът за гарантиране на влоговете ще има възможност да избере двамата синдици, които да влязат в КТБ.

Те ще могат да оспорят всички сделки, свързани с цесии и прихващания, направени от времето, когато банката беше поставена под особен надзор – досега.

Задържаха шофьора-убиец на 8-годишното момче в Бургас
Днес (02.05) около 18ч. служители от ОДМВР – Бургас задържаха водача на БМВ 320 I с бургаска...
Кейт и Уилям представиха новородената принцеса на света! (СНИМКИ)
Само няколко часа след раждането му второто кралско бебе беше представено на света. Херцогът и...
Ексклузивно! Киро Японеца за TV7: Застреляха сина ми в къща пълна с деца (ВИДЕО)
Простреляха един от синовете на Кирил Киров-Японеца. Покушението е станало около 17:15 пред дома му...
Стрелча отбеляза 70 години от края на Втората световна война
Стрелча отбеляза 70 години от края на Втората световна война, в която участваха 61-на държави, сред...
Японеца: Георги Любенов Петров-Йончо простреля сина ми! (ВИДЕО)
Простреляха един от синовете на Кирил Киров-Японеца. Покушението е станалo около 17:15 пред дома му...