КНДР отбеляза Деня на борбата с американския империализъм

Рейтинг:
1 0
Източник: EPA
Корейската война от 1950-1953 г. документално още не е приключила

С масови митинги и събрания в Северна Корея днес отбелязват Деня на борбата с американските империалисти, който е учреден в памет на началото на Корейската война (1950-1953 г.).

На този ден Съединените щати предизвикаха агресивна война, която "донесе неизброими страдания и бедствия на корейската нация", заяви на събрание в Пхенян председателят на ЦК на Генералната федерация на профсъюзите на КНДР Хьон Сан-чжу.

Но под ръководството на основателя на републиката Ким Ир-сен, подчерта той, народът на страната "с чест отстоя националния суверенитет и завоеванията на революцията и нанесе решаващо поражение на американските империалисти".

В град Сунчон се състоя концерт под наслов "Да нанесем мощен удар по империализма на САЩ". В концертната програма беше включена най-популярната сега в страната песен "Ние не знаем никого, освен Вас", в която се призовава към "революционен ентусиазъм, тясно сплотени около ръководителя на КНДР Ким Чен-ун".

Централно мероприятие в Деня на борбата с американския империализъм ще стане масовият митинг на площад Ким Ир-сен в Пхенян. Корейската война, която в КНДР е прието да се нарича Отечествена освободителна, приключи на 27 юли 1953 г. с подписване на споразумение за примирие. Участвалите в тригодишния въоръжен конфликт страни фактически все още се намират в състояние на война.

2,3 по Рихтер разлюля Смолянско
Слабо земетресение с магнитуд 2.3 по скалата на Рихтер бе регистрирано в 17.11 часа днес в...
Кампания за осиновяване на кучета във Варна
Кампания "Осинови куче - намери верен приятел" стартира във Варна. Инициативата е на общината и...
Ключова среща на върха в Брюксел
Ключова среща на върха в Брюксел между държавните и правителствени ръководители на 28-те страни...
Близнашки не е в конфликт с президента
Министър-председателят Георги Близнашки отрече да има конфликт между него и президента Росен...
България е уязвима на климатичните промени
След наводненията в Аспарухово, Добрич и Мизия все по-голяма е нуждата от изготвянето на нови мерки...