Цялото интервю на Цветан Василев, записано дни преди КТБ да поиска надзор

Рейтинг:
3 3
Източник: btv.bg

Цялото интервю на Цветан Василев пред bTV, записано дни преди КТБ да поиска надзор от страна на БНБ.

 

Малко е странно, че правим това интервю във Виена? Когато се свързах с вас миналата седмица, си мислех, че ще се върнете в България по-скоро – за пресконференицята на Вашата банка, но не се върнахте – защо?

Моята работа е да правя бизнес контакти, да съдействам на бизнеса, който работя с Корпоративна търговска банка за привличане на стратегически партньори. Затова съм и тук – в Австрия, защото отдавна имам планирано посещение в една от най-големите австрийски компании, с която работим по съвместен проект, който би трябвало да донесе 5000 нови работни места. Миналата седмица пътувах до Санкт Петербург и бях описан като човек, който е ходил да се моли за пари, за да се спасим. Не!

800 млн. евро – нека уточня.

Въпросът е в това, че тези 800 млн. евро аз не само мога да ги получа и банката има непрекъснато има предложения за финансиране. Ние не се нуждаем от пари в момента. Това число не знам от къде е дошло в главите на някои хора и устата на журналистите. Нямаме нужда от тези 800 млн. евро.

Т.е. не сте във Виена, защото бягате или се криете, или изчаквате нещо?

Нямам от какво да бягам, нито да се страхувам. Дори са информирани господата от следствието, че аз ще се явя, за да дам необходимите показания, за които съм търсен.

А защо сте търсен? Защото има сигнал срещу вас от "Протестна мрежа"? Но и от миналата седмица подозрения в поръчителство на убийството на Делян Пеевски?

За сигнала от "Протестна мрежа" аз съм готов винаги да дам показания. Интересно ще ми бъде в какво обвиняват и мен, и банката, след като Корпоративна банка е една от най-стабилните и най-добрите институции в момента. Тя е четвърта по големина системна банка. Но да приемем, че е необходимо известно осветляване на нещата и изясняване на проблемите сред органите на следствието и прокуратурата. Аз обаче не мога да приема, че от сигнала на протестна мрежа основната атака върви по линия на банката, на служители на банката и на мен самия. По отношение на втората измислица, аз дори не бих искал да я коментирам. Това е толкова далеч от моите разбирания за решаване на проблемите, че само в болната глава на някой човек, който очевидно е много силно притеснен, може да се роди такава глупост.

Само допреди няколко месеца съществуваше впечатлението, че вие действате в тандем. Изкупувате ключови предприятия от българската икономика и медии, за да упражнявате политическо влияние...

Сегашните развития на ситуацията показват, че това е било един голям мит. Господин Пеевски винаги е имал своя път в живота. Той, разбира се, особено в последната година – стигна прекалено далеч. Човек, който вече се изживява като властелин на България, аз не бих искал и да го коментирам. Но наистина, ако България иска да прилича повече на нормална европейска страна, тя не би трябвало да бъде страната на Делян Пеевски.

Това, казвате сега - през юни 2014 г., но нима вашата банка не го подкрепяше?

Ние сме подкрепяли и подкрепяме всичко, което е рационално, което е разумно, защото в крайна сметка това е бизнес. Тогава, когато обаче видим отклонения от нормалните практики – ние вземаме мерки, защото ние сме отговорна банка. Отговорна - както към своите клиенти-депозанти, така и отговорна към българския бизнес. Ако ние не бъдем в състояние да подкрепяме бизнеса, това означава поне 10% от БВП да паднат. Защото политиците идват и си отиват, за да покажат на бизнеса колко много той зависи от тях. И това е най-драматичното. Защото в една съседна тук Германия – BMW подкрепят едната страна – "Фолксваген" подкрепят другата, но никой не се страхува, ако се смени управлението в Германия. Докато в България – страхът е неистов.

От какво?

От репресии, от удар срещу бизнеса – особено в условията на криза до голяма степен бизнесът зависи и от държавата. И до толкова, доколкото държавните поръчки се разпределят на едно друго място, дотолкова и бизнесът се притеснява, бизнесът се страхува. Знаете ли колко бизнес в момента просто не смее да излезе и да каже точно какво му се случва в последната година?

А какво му се случва? Къде се разпределят тези държавни поръчки?

Тези държавни поръчки се разпределят основно през каналите на този човек, който в момента обяснява как едва ли не аз съм искал да го убия. Този човек се изживява като властелин на държавата. Няколко негови марионетки говорят от името на държавата. Те разпределят, например, вече всички строителни проекти. И това става публично!

Кои са тези марионетки?

Например, марионетката, която се води собственик на "Водстрой". Казва се Иван Мирински.

Не бяхте ли партньори толкова години? Вие виждахте в него 33-годишен успял бизнесмен. Как става това?

Аз не бих казал, че този човек няма качества – напротив. Аз бих искал да заложа на положителните му качества. За жалост, той не се оказа достоен за това нещо.

Където и да е разривът, защо дойде разривът с Делян Пеевски? Заради "Булгартабак"? Но пък други виждат сянката на "Южен поток" върху този разрив.

Аз не бих казал, че разривът между нас е толкова икономически. Да, в "Булгартабак" наистина стават неща, които не би трябвало да стават в една публична компания. Ние като банка притежаваме около 5% миноритарен пакет в "Булгартабак" и като такива сме заинтересовани от доброто управление на "Булгартабак". От "Булгартабак" се източват средства. Това сякаш не се забелязва. Регулаторът не е в състояние да въздейства, защото е заплашван.

Какви средства се източват? В какви размери?

В огромни размери.

Накъде поемат тези средства?

Най-вероятно по нечии лични сметки извън България. По личните сметки на някои хора. Защо прокуратурата не се интересува кой е реалният собственик на тези прословути 80% на "Булгартабак".

Ето и няколко политически коментара за вашия конфликт. Атанас Атанасов казва, че Вие с Пеевски не може да разделите няколко милиарда от "Газпром", които се отдалечават от корпорацията ДПС. Какво мислите за това? Какво бихте отговорили?

Мисля, че е бомба от ген. Атанасов. "Южен поток" и по-специално начинът, по който беше проведен търгът за избор на основен изпълнител, беше скандален, непрозрачен и това е един от основните проблеми да не започне реализацията – заради претенциите от страна на Европейската комисия. В този смисъл, аз лично считам, че "Южен поток" е полезен проект и за България и за южната част на Европа, но в българската си част търгът за основен изпълнител – трябва да бъде повторен.

В рамките на три дни КТБ излезе с две противоречащи си позиции. Първата позиция – вашият изпълнителен директор заяви в петък: "Да, напрежение има, заради необслужени кредити на Делян Пеевски". На пресконференция в понеделник той каза: "Делян Пеевски няма кредити към КТБ". Длъжник ли е Пеевски или не е длъжник?

Формално Пеевски не е длъжник, но има набор от фирми, които се обслужват в Корпоративна банка и техните собственици са номинални.

Как така номинални?

Просто крайният собственик е скрит.

Вие като мажоритарен собственик на банката защо позволихте да бъдат отпуснати такива кредити?

Аз не казвам, че кредитите са лоши. Аз казвам, че в момента представляващите тези компании бойкотират банката и започнаха необслужване. Това разбира се ще означава малко повече работа за банката да се разпореди с активите или да ги продаде така, че това няма да се отрази на нейното финансово състояние.

Андерс Фог Расмусен – ген. секретар на НАТО в нашето предаване заяви, че Русия чрез финансови стимули на някои частни компании се опитва да наложи влияние в България. Какво мислите по този въпрос?

Аз мисля, че това е твърде преувеличено. Аз имам работа с ВТБ – това е публична тайна, но при мен никога не е имало идеологически мотив в съвместните проекти. ВТБ Capital са типична конструкция, която има едни мотив и той е печалбата.

Опитвам се да разбера каква е сърцевината на отношенията Ви с Пеевски? Нека изброя три стъпала в една йерархия, за която публично се говори много. На първото стъпало е Пеевски, на второто стъпало сте Вие, на третото стъпало е Ахмед Доган...

Ами, тази йерархия, пак казвам,е в главите на някои хора, защото в България е известно, че няма как ти да се създадеш сам. Истината е, че аз се създадох сам. Разбира се, че с използването на определени обстоятелства по моя път на развитие.

Какви, например?

Използвал съм конюнктура, използвал съм кризата, защото кризата е нещото, което създава много сериозни възможности. Нямаше как да придобия, заедно с ВТБ, БТК, ако не беше кризата. Така че, този мит трябва най-сетне да рухне. Не зад всеки успял човек в бизнеса задължително трябва да има някой политически или партиен покровител.

Искате да кажете, че никога не сте имали политически или партийни покровители?

Искам да кажа точно това. Като с това не искам да отрека
, че като представител на едрия бизнес, е нормално да работя с държавата. Това е най-нормално, но това не означава, че трябва да търсиш и да имаш политически покровител за това. Или пък, ако това нещо се свързва по този начин, точно за това казвам, че политическата система трябва да бъде променена. Че ние трябва да обърнем пирамидата на обществото. Обратно, ние в момента имаме такава пирамида – в центъра, в основата, е политическият елит, политическата класа, а би трябвало да бъде обратното. Широката основа да бъде поставена, за да бъде стабилна тази пирамида на обществото и там да бъде обществото и безнесът.

Защо не го казахте това на 14 юни 2013 година, когато беше назначен Пеевски за председател на ДАНС и когато толкова хиляди хора излязоха по градовете на България да протестират?

Защото аз на 14 юни 2013 г. все още вярвах, че е направена една грешка с номинацията на Пеевски и че след нейното отстраняване, наистина ще се тръгне по нормален път. Уви. Разбрах го това още в началото на есента, когато до мен започнаха да достигат сигнали за злоупотреби, включително и за злоупотреби с моето име.

Есента на 2013 г. ли?

Есента на 2013 г.!

Значи разривът ви с Пеевски е още от тогава, от 2013?

Може да се каже, че тогава започнаха да прехвърчат първите искри.

Какъв беше поводът?

Използване на името ми за всякакви лоши практики.

Например?

Например искане на подкупи за участие в търгове и прочие неща. Злоупотребявайки: "Василев ме изпрати", "Василев иска да стане това или онова", "Василев иска да бъде назначен този или онзи на този или онзи пост".

Вие ли финансирахте медийните сделки на "Нова българска медийна група"? Например, според списание "Икономист" отношенията с бизнеса на групата като матрьошки.

Медийните покупки на "Нова българска медийна група" всъщност включва покупката на групата на Петьо Блъсков. Аз финансирах покупката, но идеята винаги е била съвсем различна. Групата на Петьо Блъсков имаше участие в така наречения ИПК "Родина", заедно с терена. Тогава беше време на бум на продажбите на имоти, на проектите с имоти. И моята цел винаги е била тази – да финансирам покупката на вестниците, които да си остават за фамилията на г-н Пеевски и аз да участвам в развитието на един потенциален проект на терена на печатницата. Те искаха от мен тази услуга - аз не съм искал никога. Аз поставих условие, че срещу това нещо, аз ще искам участие в ИПК „Родина“.

Харесваше ли ви, че тези вестници се използват открито за политическа саморазправа?

Никога това не ми е харесвало. Никога.

Тогава защо не се намесихте?

А как трябва да се намеся? Аз никога не съм участвал в управлението на вестниците. Аз дори не знам къде е редакцията, нито кой е главният редактор на тези вестници.

Някога говорили сте с Делян Пеевски или майка му по този въпрос?

В общи линии съм говорил, но с тях е малко трудна комуникацията. А и на мен нещата винаги са ми представяни по различен начин.

А вие четяхте ли тези вестници?

В интерес на истината не особено, защото аз считам, че нивото на списване не е достатъчно добро. Аз, по принцип, рядко чета вестници.

Използвали ли сте държавни пари, за да финансирате бизнес начинания на Делян Пеевски?


Как точно мога да използвам държавни пари, за да финансирам бизнес начинания на Делян Пеевски или на който и да било друг?

Добре. Нека да ви цитирам тогава вестник "Капитал", който казва, че в периода 2009-2013 е имало огромен държавен капитал концентриран във вашата банка, но вместо този капитал да отива за създаване на устойчив бизнес, собственик на банката Цветан Василев и партньорите му като депутата Делян Пеевски, кредитираха себе си.

Точно как сме кредитирали себе си?

Чрез свързани фирми, свързани лица. Какво отговаряте на това?

Чакайте сега. Свързани фирми и свързани лица е едно правно понятие, което не означава, че тези фирми са безпредметни и че не създават работни места. Махам спора настрана дали са свързани или не, очевидно те не са свързани правно. Затова не искам да влизам в тази плоскост, защото тя е обект и на проверка от специализираните органи. Аз казвам, че тези фирми, които са финансирани, създават национален доход, създават работни места.

Финансирани ли са фирми на поставени лица, ваши или на Делян Пеевски?

Аз казвам следното. Подставени лица аз нямам. Всеки проект е сам за себе си. Затова когато се финансира даден проект, важни са целите и ефективността на този проект. Те не се финансират заради самите себе си или за това да бъдат финансирани. А, по другия въпрос – тези т.нар. „държавни пари“, които определено бяха преекспонирани в този период, смея да твърдя, първо, че КТБ беше една от малкото институции, която спечели търговете да обслужва държавни фирми. Когато едни пари от една държавна фирма влизат по сметка на Корпоративна банка, те не са белязани и ние да ги дърпаме към една или друга сметка. И всъщност, всички тези средства, в преобладаващата си част, са били дългосрочни.

Господин Василев, цитирах ви вестник "Капитал". Все още ли виждате в така наречения кръг "Капитал" нещо, което на всяка цена прави кампания срещу вас и господин Пеевски? Дори онзи ден г-н Пеевски заяви, че този кръг стои зад всички тези атаки срещу него.

Вижте, аз имам принципни различния с г-н Прокопиев по отношение на начина на развитие и устройство на икономиката. Аз съм за силен национален капитал. Той изповядва тезата, че в България основно трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал, защото устойчивото развитие на страната зависи до голяма степен от силните български компании. Чета встниците на Прокопиев, там, където те са обективни, защото в определени случаи и те изпадаха в крайност. Спомняте ли си ситуацията около т.нар. „неизвестен купувач на Пенсионен фонд „Доверие“? Така, погледнете колко публикации има във вестника на г-н Прокопиев, „уличаващи ме“ в задкулисие, в игра зад руснаците... Дори не ми се извиниха за това.

Съжалявате ли сега, през 2014 г., за това, че наистина участвахте в сделки с Делян Пеевски? Че се хванахте на тази игра?

Вижте, аз моята горчива чаша ще си изпия. Но, считам, че, освен моя ангажимент за изчистване на моята къщичка, държавата също трябва да поеме ангажимент да изчисти своята къщичка. Политиците също така.

Как бихте описали отношенията си с някои от знаковите политици в последното десетилетие? Например с Ахмед Доган?

Никак, аз съм се виждал две или три пъти за последните 15 годин с г-н Ахмед Доган. Смея да твърдя, че е интересен събеседник.

А с Бойко Борисов?

Виждал съм се и с г-н Борисов, разбира се. Считам, че в определена степен някои от нещата на неговото правителство на мен не ми харсеваха. Например, твърдото следване на крайната политика на икономии, което, на практика, задълбочи кризата в българската икономика.

Но не беше ли момент на голям растеж на Вашата банка?

Но не благодарение на управлението ме. Аз казах – това бяха възможности, които ми предостави кризата.

Може ли едни банкер като Вас или един бизнесмен да работи и напредва без политически протекции в България?

Аз казах, бих искал това да се случи. Политиците да се съветват с бизнеса. Естествено, те трябва да поставят условия, но след като са дискутирани с бизнеса. Аз съм против това политиците да показват кой, кой е в бизнеса.

А как бихте описали отношенията си със Сергей Станишев?

Също така, нормални. Аз нямам скандал с нито един политик. Но считам, че правителството с мандата на г-н Станишев наистина не отговори на моите очаквания. Не на моите очаквания за бизнес с него, на Корпоративна банка и на структурите, с които ние работим, а на моите очаквания за промяна на политиката.

Идваме на темата "Бареков". Вие ли го създадохте?

Трудно е да се каже, че аз съм го създал. Разбира се, той използва платформата на TV7, на чийто собственик аз съм финансов консултант и оказва силно влияние върху решенията на собственика, не върху решенията в телевизията. Но изявите на господин Бареков за сетен път показват, че не съм аз този, който го е създал като визия и като психика.

Свикнали сме в България някой да говори нещо, а да мисли друго – това е най-лесно. Телевизията е на загуба за миналата година...

Всички телевизии са на загуба за миналата година, с изключение на Вашата, която е на минимална печалба.

И Слава Богу, това е добре за нас, за нашия екип. Но след като Бареков е използвал платформата на TV7, политическия
т му проект беше ли финансиран от Вас?

Политическият му проект не беше финансиран, финансирано беше риалити шоуто, с което той реално стартира политическия проект. Но това риалити, в интерес на истината, имаше много добър рейтинг.

Аз зададох същия въпрос и на господин Пеевски, дали е съпричастен към политическия проект на Бареков, той не ми отговори. Затова ви питам сега и вас за трети път.

Нямам интерес да подкрепям, която и да било политическа партия. Аз имам интерес да имам добра комуникация с политическите партии, защото ние трябва да създадем друга база на отношенията между бизнеса и политиците.

А съпричастен ли сте със средствата, които му позволиха да наеме толкова много застъпници в изборния ден, да направи тази кампания?


Господин Бареков това, което аз мога да кажа е, че е получил един бонус от телевизията при напускането си, за да се развали договорът му. Не знам каква част от тези средства той е използвал за кампанията си, останалите средства няма представа откъде ги е взел.

Доста сериозен бонус?

Какво имате предвид?

На каква стойност е?


Очевидно имате нещо предвид.

Замислих се, защото отчетите показват, че е една скъпа кампания.


Нямам представа колко скъпа е кампанията на г-н Бареков.

Има ли нещо от което се притеснявате или страхувате към този момент?

Не, аз няма от какво да се притеснявам, защото съвестта ми е чиста. Искам обаче всички в тази държава да знаят, че така, както аз съм отговорен към клиентите на банката, така и в държавата трябва да знаят, че са отговорни към сигурността, към националната сигурност, част от която е и финансовата стабилност на банковата система. Не бива с лека ръка да пращаме обратно държавата в 1996, 1997 г. обратно.

Как си представяте реакциите след това Ваше интервю?

Аз казах това, което мисля. А рекациите на отделните хора ще бъдат пречупени през призмата на техните мисли. Оставям на тези, които са ме слушали, да преценят дали съм бил искрен или не. Аз съм искрен и искам да продължавам напред, по този начин.

добави коментар