МВФ търси "гъвкав" изход от гръцката криза

Рейтинг:
0 0
На срещата на Г-20 Кристин Лагард обяви, че усилията са в посока удовлетворяване на всички страни

Международният валутен фонд (МВФ) се надява консултациите с Гърция по въпроса за антикризисната подкрепа да се ускорят и задълбочат. Това обяви председателят на фонда Кристин Лагард след двудневната пролетна среща с финансовите министри и централните банкери на страните от Г20, която се проведе във Вашингтон.

Лагард обеща, че МВФ ще бъде максимално гъвкав в преговорите за новия спасителен план за южната ни съседка. Тя подчерта, че целта на преговорите не се е променила и работата е насочена към възстановяване на стабилността и гарантиране на изход от кризата за Атина.

"Най-важното за нас е да постигнем договорка, която е приемлива за всички страни в разговорите. По този начин ще гарантираме едно устойчиво партньорство с Гърция. Затова сме готови да преговаряме колкото е необходимо", заяви Лагард.

Гърция води преговори с МВФ и европейските власти за отпускане на последния транш от 7,2 млрд. евро по спасителния план на страната. Ако това не стане факт, южната ни съседка няма да успее да направи своите две плащания по дълга си към фонда, крайният срок за погасяването на които е май.

Днес в Париж започва среща на Брюкселската група по въпросите на финансовите проблеми на Гърция. Тя предхожда заседанието на финансовите министри от еврогрупата, насрочено за 24 април в Рига, и има технически характер преди разговорите в латвийската столица.

Прасета дават изборни прогнози
Две седмици остават до парламентарните избори във Великобритания. И докато политолозите се...
Израел почете жертвите на конфликт
С двуминутни сирени в Израел отбелязаха паметта на загиналите войници и цивилни, жертви на...
Държавните служители да се осигуряват сами
Държавните служители да плащат сами здравните си осигуровки, предлагат депутати от Реформаторския...
Дрон предизвика паника в Токио
Безпилотен самолет със знак за радиация върху него кацна днес на покрива на сградата, където е...
Седма стачка на жп транспорта в Германия
Стачка на железопътния транспорт в Германия. Работещите в сектора обявиха 66-часов протест с...