Експерти: Мълниеносни избори не са възможни

Рейтинг:
0 0
Най-краткият срок е 58 дни до датата на вота, заяви политологът Димитър Димитров

Мълниеносни избори в края на юли или началото на август няма как да се проведат, 58 дни, ако се смята датата на изборния ден, е най-краткият законов срок, това заяви в студиото на "Гореща точка" по TV7 политологът Димитър Димитров.

Според колегата му Първан Симеонов краткият срок все пак е възможен, ако има някакъв вид договорка между политическите сили. По думите му обаче лятото не е най-добрият сезон за провеждане на избори и вероятно БСП разчитат именно на това, голяма част от десните избиратели да отсъстват и да не гласуват. Друг мотив би могъл да е стремежът на левицата да избегне евентуални лоши икономически новини, ако вотът е по-късно във времето.

Директорът на Института за модерна политика Петър Кичашки е на мнение, че предсрочни парламентарни избори могат да се проведат в края на юли или началото на август, зависи дали има достатъчно силна политическа воля за това.

Вчера (10 юни) на Националния съвет на партията лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че при наличието на политическа воля и отговорност на президента, предсрочни избори до края на юли са възможни и реалистични и това е най-добрият вариант за страната. Той посочи, че най-коректното решение е премиерът и министрите да подадат оставки веднага след гласуването на вота на недоверие в парламента днес. От ДПС заявиха, че щом това е решението на мандатоносителя, значи е време за консултации при президента. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също обяви, че партията му е готова за избори веднага.

Не закъсня и реакцията на държавния глава Росен Плевнелиев, който излезе с решение да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във вторник, 17 юни.

Чуйте мнението на политолозите Димитър Димитров и Първан Симеонов на страницата на "Гореща точка" в сутрешния блок на TV7 "Добро утро, България!".

 

Бургаската болница е пред финансов колапс
Бургаската болница е изправена пред финансов колапс. Причината е постановление на Министерския...
Лекарите излизат на протест
Лекари от университетски и общински болници в цялата страна излизат днес по обед на протест пред...
Бедственото положение в Ловеч ще бъде отменено днес
След адекватните действия на общинския щаб снощи, бедственото положение може би ще отменено...
Ситуацията в Ловеч е овладяна
Остава бедственото положение в Ловеч, но ситуацията вече е овладяна, съобщиха за TV7 от пресцентъра...
Инвалидите в Холандия с помощи за проститутки
Гражданите на Холандия с ограничени физически възможности ще имат право на държавна субсидия за...