Над 700 хил. живеят с под 100 лв. на месец

Рейтинг:
2 1
Българите тънат в "дълбока бедност", работещите бедни у нас живеят със 150 лв. на месец

Всеки десети българин живее под прага на бедност с по-малко от 100 лв. на месец. Хората, които попадат в категорията "дълбока бедност" - предимно са в работоспособна възраст, но трайно безработни.

Изследването е на Института за пазарна икономика и на базата на тези данни се въвежда понятието "дълбока бедност". Според Петър Ганев от института, месечният доход на т. нар. "работещи бедни" пък е 150 лв. месечно.

Според изследването, освен безработните, най-засегнати от бедността са пенсионерите и децата. Близо 500 хил. възрастни хора живеят с доход под 150 лв. месечно, а 100 хил. с по-малко от 100 лв. на месец.

Изследването показва още, че над 300 хил. деца под 18-годишна възраст живеят с по-малко от 150 лв. на месец, а над 200 хил. - с по-малко от 100 лв. месечно.

Наблюдава се и увеличаване на относителния дял на хората в дълбока бедност. Ако през 2008-2009 г. той е бил около 8,5%, през периода 2012-2013 вече е 10 на сто.

Заради липса на образование и квалификация безработните семейства с три и повече деца попадат в рисковите групи. Ниските доходи не им позволяват да изпращат децата си в училище или университет, а това ги обрича на бедност и безработица.

Стефан и Соня са безработни. Имат три деца, две от тях ходят на училище. Големият им син е безработен. Семейството живее в една стая и се издържа с 80 лв. детски надбавки.

Семейството се храни само вечер. Слагат на масата това, което са им дали съседите в Драгичево. Взимат продукти от магазините на вересия. Децата ходят на училище без джобни, обличат се пак благодарение на съседите. Стефан и Соня очакват предложения за работа от бюрото по труда в Перник.

Според експертите проблемите на хората като Стефан и Соня ще се решат, ако на трудовия пазар се разкрият нови работни места. Освен това държавата трябва да промени модела на социално подпомагане, защото сега 60% от държавните пари не отиват при най-бедните.

От КНСБ предлагат социалните помощи да се обвържат с линията на бедността и всички, които са под нея да бъдат подпомагани по един и същи начин.

Предложението на социалния министър Ивайло Калфин е нова система за социално подпомагане. Коя от идеите ще се приеме обаче зависи от депутатите.

Задържаха шофьора-убиец на 8-годишното момче в Бургас
Днес (02.05) около 18ч. служители от ОДМВР – Бургас задържаха водача на БМВ 320 I с бургаска...
Кейт и Уилям представиха новородената принцеса на света! (СНИМКИ)
Само няколко часа след раждането му второто кралско бебе беше представено на света. Херцогът и...
Ексклузивно! Киро Японеца за TV7: Застреляха сина ми в къща пълна с деца (ВИДЕО)
Простреляха един от синовете на Кирил Киров-Японеца. Покушението е станало около 17:15 пред дома му...
Стрелча отбеляза 70 години от края на Втората световна война
Стрелча отбеляза 70 години от края на Втората световна война, в която участваха 61-на държави, сред...
Японеца: Георги Любенов Петров-Йончо простреля сина ми! (ВИДЕО)
Простреляха един от синовете на Кирил Киров-Японеца. Покушението е станалo около 17:15 пред дома му...