Орешарски отчете седем успешни месеца

Рейтинг:
4 1
При новото правителство е изчезнал натискът върху бизнеса, а усвояването на еврофондовете се е ускорило

За трети път откакто стана министър-председател, Пламен Орешарски се отчете пред депутатите. Премиерът подчерта, че вече средствата от еврофондовете се усвояват четири пъти по-бързо. Друг голям успех на кабинета е усилието да се върне изцяло забавеното по времето на ГЕРБ ДДС на бизнеса.

Бившите управляващи не пропуснаха да сътворят скандал. Депутатите от ГЕРБ отказаха да чуят постигнатото в последните месеци и демонстративно напуснаха залата. В тяхно отсъствие Пламен Орешарски припомни, че преди седем месеца страната беше в дълбока институционална криза. Неговото правителство е успяло да предприеме социални мерки и най-вече да спре натиска над бизнеса.

"Вече го няма страха от целенасочените проверки на контролните органи, както и от селективното отношение на централната власт", каза премиерът, който отбеляза и променената методика на ценообразуване на електроенергията и намаляването на цената на електричеството. Променихме стила на работа по големите инвестиционни проекти.

Процесите по тях не се бавят вече, работи се ускорено и се отбелязва видим напредък по "Южен поток", Южния газов коридор ТАБ, газовите връзки със съседните страни, проектираната нова ядрена мощност в Козлодуй, отчете Орешарски.

Премиерът се спря на поредицата законопроекти, с които се редуцират административните тежести върху бизнеса, и чрез които се облекчават около 100 режима. Подготвени са промени в закони срещу монополите, за защитата на потребителите и други. Възстановен е диалогът с местните власти, засилено е финансирането на общините, продължени са реформите в административната сфера, като са променени подходите.

"Сложихме началото на по-агресивна социална политика - подсилихме финансово социални програми, насочени към стимулиране на раждаемостта и отглеждането на деца, разширяване на системата за енергийно подпомагане, повишаване на минималната работна заплата, ежегодно индексиране на пенсиите, намаляване на таксата за достъп до здравно обслужване на възрастни хора и други".

Министър-председателят се спря и на работата на МВР, като отбеляза, че полицията демонстрира висок професионален стил на работа, успявайки да балансира между опазването на обществения ред и спазване на правата на гражданите на мирни протести. На път сме да решим проблема с бежанската вълна чрез стриктен план за действие, при който има пълен ефективен контрол на системите, смята премиерът.

По думите му все още страната се намира в трудна обстановка, инвеститорите не са сигурни струва ли си да се инвестира в условия на подклаждана политическа нестабилност. За отминалия период успяхме да обърнем посоката на движение, да стопираме преобладаващата част от формираните негативни тенденции и в редица случаи да направим първи стъпки към нормализация на икономическия и обществено-политическия живот, заяви Орешарски.

добави коментар
Petar
Petar
Така се действа! Край на гербаджийските схеми и далавери. Сега им е болно, че няма как да задушават бизнеса и да лапат милиони, ама беше крайно време този терор над държавата да спре.
преглед на всички коментари (1)
Вики Бекъм чуква 40
Модната икона Виктория Бекъм планира грандиозно парти по случай 40-ия си рожден ден през април,...
Зимна буря пак скова САЩ
Нова снежна буря вилня в американския Североизток и в средните части на американското атлантическо...
22 януари
София
В момента
Облачно
4°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 1°C
Max: 8°C
Утре
Облачно
Min: -2°C
Max: 9°C
22 януари
На 22 януари 1903 г. САЩ и Колумбия подписват договор за изграждането на Панамския канал. Панамският канал е изкуствено прокопан канал, който пресича...