Разследват служители на летище Шарм ел Шейх в Египет

Рейтинг:
0 0
Тагове:
Според експертите с тяхна помощ е качена бомба на разбилия се руски самолет

Продължава разследването на персонала на летище Шарм ел Шейх в Египет за евентуални връзки с терористични организации. Египетските власти обявиха, че проучват внимателни и персонала на хотелите, където бяха отседнали руските туристи, които загинаха при трагедията.

CNN получи достъп до едно от помещенията на международното летище край египетския курорт Шарм ел Шейх. Тук се проверяват част от багажите на пътниците. Един по един куфарите се извозват по конвейранта линия, за да бъдат сканирани.

Първоначално куфарите минават на скенер с рентгенови лъчи. Ако проверяващият забележи нещо подозрително, отделя багажа за детайлна инспекция.

В съседна стая дежурни полицаи наблюдават процеса. Според британските власти именно тук най-вероятно е извършена някаква манипулация, с чиято помощ терористи са качили бомба на борда на полет 9268. BBC се позова на източник от британското разузнаване, според когото взривното устройство е било поставено в долната част на фюзелажа на Боинга – точно където се намира товарния отсек в който се товари чекираният багаж. Основните подозрения на разследващите в момента падат върху служителите на летището. Пътниците за Великобритания вече не могат да регистрират своя багаж за същия полет, с който летят. Вместо това техните куфари се товарят на други самолети. Британските власти аргументират това свое решение като превантивна мярка за сигурност, която приели след като анализирали сигурността на летище Шарм ел Шейх. Лондон обеща и допълнително затягане на контрола в името на безопасността.

Срещаме се с настоящия заместник-директор на летището - Ясер Джахин. Той е назначен на поста само няколко дни след катастрофата. Не желае да навлиза в подробности за хода на разследването, но твърди, че аерогарата е безопасна. Изказва притеснения, че туристическият сектор в Египет сериозно ще пострада след случилото се. Според него мерките, които британските власти предприеха, по-скоро засилват страховете на хората, отколкото реално да променят мерките за сигурност.

Освен вече приетите мерки за сигурност британските власти обещават въвеждането и на допълнителен контрол на това летище, но засега отказват подробности, отново от съображения за безопасността на пътниците.

Жълт код в 13 области, заради силен вятър
Жълт код е обявен за днес в 13 области на страната заради бурен вятър. По високите части на...
От 2016г. по-ниски данъци за семействата с деца
По-ниски данъци за семействата, които имат деца. Законът предвижда при едно дете родителят да...
Скок на сделките с недвижими имоти
Рязък скок на сделките с недвижими имоти отчитат брокерски къщи. Заради рекордния спад на лихвите...
Днес е Въведение Богородично
Православната църква днес чества големият празник Въведение Богородично, отбелязван и като ден на...
Момиче се нуждае спешно от трансплантация на бъбрек
Момиче се нуждае спешно от нов бъбрек, за да живее. 28-годишната Марина Райчева от Варна от години...