Намерена е първата черна кутия на падналия самолет

Рейтинг:
1 1
Самолетът не се е взривил във въздуха, а се е разбил с огромна скорост в планински скали

150 души пътници и екипаж загинаха, след като самолет Еърбъс А320 на нискотарифната авиокомпания Germanwings се разби във френските Алпи. Самолетът е изпълнявал полет от Барселона до Дюселдорф. Причините за инцидента все още се изясняват. Разследването е затруднено, защото мястото на катастрофата се намира в планински район, до който не може да се стигне с автомобили.

67 германци са били сред пътниците на катастрофиралия самолет.

Около 50 от загиналите са граждани на Испания, а останалите се предполага, че са с турско гражданство. Тези цифри обаче все още не са официално потвърдени и списъкът със загиналите не е публично обявен. Сред загиналите има 16 ученици в десети клас и двама техни учители, които се връщали от лагер в Испания. Заради тежките метеорологични условия се очаква издирването на телата на загиналите да продължи няколко дни.

Утре на мястото на трагедията ще пристигне германския канцлер Ангела Меркел.


Намерена е първата черна кутия на Еърбъс А320.

Според първите официални изявления на френската жандармерия, които се основават  на огледа, извършен от първата група, стигнала до мястото на катастрофата, самолетът не се е взривил във въздуха, а се е забил с огромна скорост в планински скали.

Germanwings е дъщерна компания за никсотарифни полети на Lufthansa. Нейните самолети изпълняват полети до повече от 80 дестинации. Една от тях е и линията между Барселона и Дюселдорф. По разписание, полет 9 525 във вторник (23 март) сутрин трябвало да излети от международното летище в Барселона в 9:35ч. Полетът обаче закъснява с близо половин час, но това не е нещо необичайно на едно толкова натоварено летище.

В 10:01 ч. самолетът в крайна сметка излита. Всичко върви по план и машината се движи по определения маршрут. 40 минути след излитане наземните диспечери губят връзка с пилотите в кабината. Обявяват тревога. Десетина минути по-късно самолетът изчезва от радарите. Машината се разбива в южната част на Френските Алпи.

Първоначалните данни сочат, че прелитайки над Алпите, самолетът е започнал необичайно рязко снижаване. За около 10 минути Еърбъс-ът губи 9000 м височина.

Спасителната операция е силно затруднена заради алпийския релеф. Часове след катастрофата на място с хеликоптер пристигат първите спасителни екипи. Не намират оцелели.

"Това е трагедия!Нова авиационна трагедия. Ще разкрием всички детайли и причините за случилото се и ще ги предоставим на всички съпричастни – испанските и германските власти, както и семействата на жертвите. В момента скърбим. Трябва да преодолеем тази трагедия, която се случи на наша земя", заяви френският президент Франсоа Оланд.

"Преди всичко, бих искала да обърна внимание на огромното страдание, което тази трагедия донесе на толкова много хора. Моите мисли и съчувствие и тези на цялото правителство са насочени към хората, които внезапно загубиха живота си. Сред тях има много наши сънародници. Страданието на техните семейства е неизмеримо. Ще направим всичко възможно да им помогнем и да им осигурим подкрепата, от която те се нуждаят в момент като този", от своя страна обяви германският канцлер Ангела Меркел.

Катастрофиралият самолет е произведен през 1991 г. Последната пълна проверка на всички системи на 24-годишния Еърбъс е правена през 2013 г. в сервизен хангар на Lufthansa. Последната периодична инспекция на машината е била само ден преди катастрофата, съобщиха представители на Germanwings.

Средната възраст на самолетите на авиокомпанията е малко над девет години, което означава, че разбилият се Еърбъс е един от по-старите модели във флотилията на нискотарифния авиопревозвач. Капитанът на полета работи в компанията от 10 години. Има повече от 6000 летателни часа.

Осем гранични полицаи са били уволнени днес
Осем полицаи от пункта "Капитан Петко войвода"на границата с Гърция са били уволнени днес. На...
ИД унищожи артефакти в иракския Хатра
"Ислямска държава" (ИД) отново руши древни археологически ценности. Групировката пусна видео в...
Търново отбелязва 180 години от Велчовата завера
180 години от един от най-значимите опити за българско национално освобождение през първата...
Калфин предлага затягане на контрола на инвалидните пенсии
Социалният министър Ивайло Калфин предлага затягане на контрола на инвалидните пенсии. До 16-ти...
Димитър Ковачев остава за постоянно в ареста
Окръжният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста началникът на задържаната смяна митничари при...