Протест

Откриха тайната на дълголетието

Рейтинг:
0 0
Източник: Getty Images/Guliver Photos
Смъртта идва с умирането на стволовите клетки, твърдят холандски учени

Продължителността на живота зависи от способността на стволовите клетки да поддържат ежедневния процес на обновяване на тъканите. Това установили холандски учени, които изследвали причината за смъртта на една от най-старите жени в света - Хендрике ван Андел Схипер, която починала през 2005 г. на 115-годищна възраст. Дори и в края на живота си тя била със здрав дух и тяло.

Продължителните изследвания доказали, че в началото на живота си всеки човек има по около 1300 активни стволови клетки, които непрекъснато се разделят и така регенерират кръвта. В края на живота те изчезват напълно или техният брой става минимален.

Експертите се изправили пред редица въпроси, чиито отговори тепърва ще търсят. Можем ли да удължим запасите си и така да живеем по-дълго? Кога клетките спират да се разделят и защо?

Оказало се, че теломерите - защитните върхове на хромозомите на стволовите клетки в кръвта, значително се изразходват. Те намаляват през целия живот с всяко разделение на клетките, когато станат твърде къси, делението на клетките става невъзможно. Смята се, че именно в това се крие биологичният часовник, който определя смъртта на стволовите клетки.

Според учените има възможност тялото да се подмладява с инжекции от стволови клетки. Предстои обаче много работа, преди да започнат подобни манипулации. Освен това учените предупреждават, че другата причина за смърт е отказът на жизнено важен орган.

Русия изтегля военни от украинската граница
Русия изтегля войските си от границата с Украйна. Президентът Владимир Путин е наредил военните...
Над 100 хил. българи имат артритни проблеми
Отбелязваме Световния ден за борба с артрита. Ревматичните болести са най-голямата група хронични...
Младите българи мислят за кариера, а не за деца
Младите българи залагат на кариерата и не мислят за деца. Това показва проучване за основните...
116 български района са застрашени от потопи
116 района в страната са застрашени от потопи, сочат предварителни оценки, обобщени от...
Втори тайфун за седмица удари Япония
Втори тайфун в рамките на една седмица удари южния японски остров Окинава. Пострадаха повече от 35...