Уникално хибридно затъмнение на Слънцето

Рейтинг:
1 1
От Международния астрономически съюз обясниха феномена като много рядък

На рядко слънчево затъмнение станахме свидетели днес. Уникалното явление наблюдаваха в Африка, Европа и Северна Америка. В зависимост от мястото на наблюдение, звездата беше напълно или частично закрита от Луната.

Затъмнението започна като пръстеновидно на около 100 км източно от Джаксънвил, щата Флорида, и се виждаше за секунди по изгрев. След това се придвижи на изток, като премина в пълно.

Кулминацията на пълното затъмнение беше над Атлантическия океан в 12:47 ч. по Гринуич, на около 330 км югозападно от Либерия. От сушата то беше наблюдавано най-добре от Габон. След това продължи над африканските държави Конго, Северна Уганда и Северна Кения, като приключи над Южна Етиопия и Сомалия.

От Международния астрономически съюз обясниха феномена като много рядък. Това се дължи на факта, че затъмнението е хибридно – преминава от пръстеновидно към пълно и обратното.

Междувременно учените от Американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата съобщи, че само за седмица слънцето е изригнало 28 пъти. Радиацията, която изпраща към Земята, няколко пъти е нарушила комуникациите на планетата ни. Прекъсването на радиосигналите се дължи най-вече на слънчева турбулентност. Изригванията са регистрирани в периода 23 – 30 октомври, а пикът е бил на 29.

добави коментар
Най-четени
Най-коментирани
Акциите на Blackberry паднаха с 15%
Акциите на канадския производител на мобилни телефони Blackberry поевтиняха с повече от 15%, след...
Москва на протест срещу имигрантите
Повече от 8000 души излязоха на протестно шествие на руски националисти в Москва. Руският марш,...
В момента:
NEWSROOM
02:30
Новини
03:30
Още нещо
06:00
Въпрос на гледна точка
5 ноември
София
В момента
Разкъсана облачност
12°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 8°C
Max: 19°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 9°C
Max: 16°C
5 ноември
На 5 ноември 2006 г. бившият иракски диктатор Саддам Хюсеин е осъден на смърт чрез обесване за престъпления срещу човечеството.Той е свален от власт...