Лекари и пациенти се обединиха срещу фиксираните бюджети

Рейтинг:
0 0
Според тях новата схема е незаконна и ще доведе до тежки последици

Лекари и пациентски организации се обявиха против постановлението на Здравната каса, което предвижда болниците да имат фиксирани бюджети, а преразходите да бъдат за тяхна сметка.

Според тях новата схема е незаконна и ще доведе до тежки последици в здравеопазването.

Не е справедливо по средата на годината да се променят правилата и да се налагат реформи, категорични са лекарите. Според тях новото постановление ще доведе до нарастване на дълговете, фалити и закриване на болници.

"Два месеца не се ли платят преразходите, които се обсъждат до момента, общински болници няма да има. В момента заплащанията са изключително ниски и въпреки това колегите стоят. Не получат ли тези пари, които взимат, те не могат да си издържат семействата", алармира д-р Радко Велков от Сдружението на общинските болници в България

"Води се до увеличаване на конкуренцията между лечебните заведения, а от там влошаване качеството на медицинската помощ", категоричен е председателят на Центъра на защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Новото постановление ще доведе и до списъци с чакащи пациенти, твърдят медиците.

"До средата на месеца могат да се лекуват пациенти в болница, след това не могат. Е, това нещо ще го видим в следващите 15-20 дни", прогнозира председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви, че подкрепя колегите си и припомни, че миналата година положението е било много по-критично, защото бюджетът на Касата е изчерпан още през септември. Въпреки това всички болници са получили парите си.

"Аз ще призова и надзора на Касата, все пак, когато разпределя, прави и приема бюджети в бъдеще, да се съобразява с това, че публичният ресурс, освен за лекарства и медицински изделия, за мен лично е много по-важно да отива за дейност, защото е абсурдно големите работещи лечебни заведения да не могат да получат ресурса си за изработеното", категорична бе министър Андреева.

Медиците твърдят, че лекари и пациенти трябва да се обединят и спешно да се създадат правила за прием на пациенти в условията на лимити.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...