Протест

Консултират президента на Уганда за гейовете

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Иска да разбере това свободен избор ли е или се предава по наследство

Президентът на Уганда Йовери Кагута Мусевени отложи приемането на закона за доживотен затвор за хомосексуалистите, за да се консултира преди това с учени относно характера на тази ориентация.
Мусевени иска отговор на въпроса възможно ли е определена комбинация от гени да предизвика хомосексуалност у всеки случаен човек. За да получи отговор на въпроса си той е поканил в кабинета си учени от страната, както и специалисти от САЩ. От кабинета на президента не уточняват колко дълго ще траят консултациите.

Мусевени за втори път отлага приемането на закона. Той не иска да вземе прибързано решение. Желанието на президента е да е сигурен в отговора на въпроса си дали хомосексуализма е предопределен генетически, или е свободен житейски избор.

На практика президентът се опитва да намери някаква форма на компромис между две противостоящи течения в страната. От една страна са консерваторите, които искат строги наказания за хомосексуалистите, а от друга - по-либерално настроените угандийци. От трета страна пък стои заплахата от санкции, която беше отправена към Уганда от САЩ, където не гледат с добро око на лошото отношение към различните.

Спреният законопроект е бил предложен още през 2009 г. В първоначалния му вариант наказанието за хомосексуализъм е било смърт. В течение на дискусиите санкцията е била смекчена до доживотен затвор. Предвидени са и други не толкова строги наказания в зависимост от проявите на тази сексуална ориентация. Максималното наказание е за отношения с непълнолетни или болни и отслабени партньори, които не могат да се съпротивляват. За нормални отношения между здрави гейове и лесбийки санкцията е само 14 години.

В Африка хомосексуализмът е пълно табу. Представителите на двата пола, които си позволяват такива отношения, са подложени на пълна дискриминация. В 37 държави от Черния континент хомосексуалистите се преследват от закона.

Все повече страни от света вече приемат за законни гейбраковете. В Русия пък беше приет Закон срещу пропагандата на хомосексуалната ориентация, заради което откриването на Игрите в Сочи беше бойкотирано от редица държавни лидери.


Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....