Протест

Държавата трябва да защити недоносените бебета

Рейтинг:
0 0
50 рискови деца остават без имунизация от Здравната каса

Здравната каса да осигури средства за здравето на недоносените с най-ниско тегло и децата със сърдечни малформации, настояват родители, пациентски организации и специалисти.

Повече от година се борим за законови промени в Наредба 38, но това така и не се случва, заяви Нина Николова от фондация "Нашите недоносени деца".

Основната цел е още 50 деца да бъдат вкарани в групата за имунизация на рискови бебета с дихателни проблеми. Те са родени с тегло под 1 кг, дълго време са били на апаратно дишане и са силно уязвими. Идеята е препаратът и за тях да се покрива от Здравната каса.

Здравното министерство и Касата обаче отказват да плащат ваксината, която спасява недоносени бебета от белодробни болести. Имунизацията се прави в продължение на пет месеца и излиза около 10-15 хил. лв. На условията отговарят само част от децата, а родителите на останалите са принудени да плащат за медикаментите от собствения си джоб.

Недоносените деца са ограничени и в рехабилитацията. Здравната каса покрива процедури за около 10 дни от месеца – останалите са за сметка на родителите.

Според водещи специалисти у нас липсата на тази имунизация излага на сериозен риск и недоносените с вродени сърдечни проблеми. Важно е това лечение да се извършва своевременно, категорични са детските кардиолози. Нещо повече – понякога инфекциите протичат толкова тежко, че при тези деца могат да завършат дори фатално.

От министерството на здравеопазването заявиха, че се разработва национална програма за недоносените деца, която осигурява тяхната профилактика и лечение. Програмата предвижда и финансовото обезпечаване за тази година с медикаменти, които сега родителите купуват.

Здравноосигурителната каса обаче не е съгласна да плаща напълно или частично медикаменти за профилактика на дихателни инфекции на повече от досегашния брой недоносени деца, съобщиха по-късно от пресслужбата на Касата.

Джоли стана почетна дама на британската кралицата
Анджелина Джоли прие титлата почетна дама на британската кралица Елизабет. Отличието се дава на...
Протест срещу застрояването на Карадере
Протест на природозащитни организации срещу строеж в местността Карадере пред президентството....
Алкохолно натравяне убило британеца в Скопие
Смъртта на британеца, починал в Клиника за инфекциозни заболявания в Скопие, може да е настъпила от...
Ислямска държава вербува млади момичета във Facebook
Повече от 12 000 души може да загинат, ако Ислямска държава превземе Кобане. Това предупреди ООН и...
Труп изплува след наводненията в Генуа
Един човек загина при наводнения в италианския град Генуа. Пороите, предизвикани от силни бури,...