Мъжът с трансплантирано лице се показа пред света

Рейтинг:
12 0
17413 0
Източник: БГНЕС
Най-големият страх на Ричард е да не отхвърли новата си кожа

Американецът, който преживя най-скъпата в света операция за трансплантация на лице, се появи пред медиите, за да съобщи как върви възстановяването му, пише в. "Дейли телеграф".

38-годишният Ричард Лий Норис бил само на 22 години, когато при инцидент с оръжие у дома останал без лице. През март 2012 г. той се подложи на 36-часова операция за трансплантация на ново лице. Бяха му присадени зъби, горна и долна челюст, част от езика, тъкани от скалпа до врата. 

Операцията беше извършена в медицинския център на университета на щата Мериленд в Балтимор. Донор стана 21-годишният Джошуа Аверсано, загинал при катастрофа. Родителите му веднага са се съгласили да дарят лицето му на Ричард Лий Норис.

Докато е жив, Ричард ще взима имуносупресори, така че да не отхвърли присадените му органи и тъкани. Той признава,че най-много го е страх тези лекарства да спрат да действат, а  не толкова, че те могат да увредят организма му.

Ричард споделя, че поддържа връзка с родителите на донора си, но като се погледне в огледалото вижда себе си, а не покойния Джошуа. Според психолози, той е избегнал  синдрома на раздвоението на личността, който се наблюдава при  хора с присадени лица.

Ричард признава, че най-голямата радост за него е да излиза навън и никой да не го гледа и да се ужасява от вида му. Той допълва, че хората дори не могат да забележат, че "носи" чуждо лице.

Първата операция по присаждане на лице беше извършена през 2005 г. на французойката Изабел Диноар, обезобразена след нахапване от кучето си. Оттогава саизвършени общо 27 трансплантации на лице по света, като четирима от трансплантираните са починали след това.

добави коментар
Обама с обръщение към нацията
Американският президент Барак Обама направи обръщение по случай националния празник на страната -...
Направиха Адел от восък
Британската певица Адел беше обезсмъртена с восъчна фигура в прочутия музей на Мадам Тюсо в Лондон....
В момента:
Още нещо
02:55
Новини
03:55
NEWSROOM
05:40
Пътуване със CNN: Делхи
05 юли
София
В момента
Облачно
23°C
Днес
Гръмотевична буря
Min: 14°C
Max: 24°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 15°C
Max: 26°C