Българската кирилица със собствен манифест

Рейтинг:
4 0
Четирима графични дизайнери подемат инициатива за защита на българската идентичност чрез буквите

Манифест "За българската кирилица" обикаля интернет и търси обществена подкрепа. Идеята на четиримата графични дизайнери Борил Караиванов, Кирил Златков, Велина Маврудинова и Илия Груев е да започнем да различаваме изконно българския начин на изписване на буквите и да се изработи стандарт. Под документа вече са се подписали няколко стотин души. Подробности за инициативата в предаването за култура "От другата страна" по NEWS7 разказаха Борил Караиванов и Кирил Златков.

Първите възрожденци, които са искали да печатат на български език, е трябвало да разполагат с наборни шрифтове и са купували такива от Русия. Те се отличават с това, че малките букви са умален вид на главните. В българската традиция обаче малките букви следват извивките на естествения начин на ръкописно изписване. През 60-те години на XX век български специалисти успяват да оформят традиционни за България тенденции и в момента те се преподават в лекциите по графичен дизайн в Националната художествена академия.

В латиницата например, където нещата са се развили по естествен начин, малките букви както на печатната, така и на ръкописната форма, следват една и съща логика. Оказва се, че руснаците могат да четат само руската кирилица, но не и тази с типично българско начало. Според инициаторите българската кирилица е с по-добра четимост – защото малките букви имат своя собствена идентичност, което подобрява възприемането и от малките деца.

За този стандарт обаче не се знае достатъчно и в България масово се смесват българска и руска кирилица. Според гостите в студиото на проф. Мира Кортенска е важно за българската идентичност да се установи единен стандарт. Те ще предоставят и безплатен шрифт, който отговаря на всички професионални стандарти за изобразяване на екран и отпечатване на хартия, за да стартират процеса.

За да бъде наложена идеята, е нужна широка обществена подкрепа и преди всичко разбиране на проблема. Идеята е този стандарт да бъде въведен изцяло в българската администрация, всички документи, учебници, табели и т.н. да бъдат изписвани и отпечатвани само с българска кирилица. Нужно е и създателите на софтуер с българска версия да бъдат привлечени към идеята, за да се установи този стандарт и в цифровите устройства, компютрите и мобилните телефони. Друг важен момент е използването именно на българския стандарт когато се изобразява кирилицата като една от европейските азбуки.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...