Плевнелиев: Подкрепям напълно гражданския протест

Рейтинг:
1 0
259 4
Президентът се обяви за нови избори

Президентът Росен Плевнелиев даде пресконференция, в която коментира състоянието в държавата. Изявлението на държавния глава беше провокирано от гражданските протести срещу правителството на Пламен Орешарски, които продължават вече 22 дни.

Това е игра с огъня, от която последиците могат да бъдат катастрофални. Случващото се показва, че в България гражданското общество е отворило нова страница от прехода към демокрация. Вече 22 дни в страната има непрекъснати протести, а аз не виждам политиците да поемат отговорност и ясен ангажимент, заяви Плевнелиев. 

Като президент, аз не мога да приема да работя за национално разделение. Това ме задължава да търся решение и да изисквам отговор от политическите сили. Само в обстановка на стабилност може да се развиваме, затова нека всеки политик да носи отговорност как той работи за стабилност. 

Гражданите няма да приемат безропотно всеки акт на политическо безсрамие. Политиците трябва да покажат, че имат воля. Големият въпрос е в тумора, който е заразил българската демокрация. Трябва да  върнем обратно държавата на гражданите и да се оздрави демокрацията. Липсата на дебат по тази тема е чудовищна. 

Подкрепям всяка една гражданска  проява, която иска повече демокрация, правова държава и европейско бъдеще. Подкрепям исканията на протестиращите и правото им мирно да изразяват позицията си. 

През последните месеци и седмици направих усилия да намеря решения. Неведнъж съм завявал, че не вярвам на месии и че една нация не трябва да чака друг да я спасява. Заедно, ние ще намерим верния път и сами ще изстрадаме и изградим своята демокрация, за да я пазим и обичаме. 

Очаквам да видя как партиите ще се противопоставят на всичко и всеки, който отклонява България от европейския й път. Като президент, съм загрижен и обезпокоен за страната ни и за политиката, в която очевидно има криза на ценности. 

Държавният глава допълни още, че е силно притеснен от крайното поведение на лидера на "Атака" Волен Сидеров и от негативните сигнали, които получаваме от Европа и света. 

Или ще заживеем в държава, в която гражданските права са защитени, или хората масово ще се насочат към Терминал 2. Ако махнем с ръка и си кажем "Какво толкова", след време ще бъде късно. Непукизмът ни докара дотук, категоричен беше Плевнелиев.

добави коментар
ОТВОРЕНО ПИСМО - ОТГОВОР
ОФШОРНАЛИЕВ, наричаме те така, защото говориш за морал, а пък и ти като мошениците, които подклаждат днешните протести, си крил пари в офшорки. Благодарение И НА ТЕБ, днес България е най-бедната държава. Може да е законно, но не е морално, още повече за президент, приканващ при това другите към морал!!! Трябва да си много неук, дебелоочлив или кукла на конци, за да се правиш, че не знаеш, че там където си офшоркал – на Кипър и там където ти е имението – в Гърция (в родината на демокрацията – която иначе ви е любима дъвка за пред електората), та там ПРОТЕСТИТЕ СА ВСЕКИДНЕВИЕ, и при това доста по-многобройни и по-продължителни от тези на жълтите павета. Но там никой не се изцепва – ИЗБОРИ ДО ДУПКА, след като не е във властта. Защото властта е отговорност и вършене на работа. А ти заставаш зад Бойко, който критикувайки Доган, започна да прави като него – да не идва на работа в парламента! Подкрепяш протестиращи, които плюят комунистите, а на практика правят комунистически работи от времето на партизанските саботажни акции на БКП – блокират работата на държавата и пречат на гражданите. Подкрепяш тези, които днес поставиха пред парламента копия на танкове?! А с днешно си обръщение, ти пунктираш Жельо Желев от Боянските ливади. Историците обаче с право казват, че всеки опит за повторение на историята е пародия. Да! Пародийно е да правиш Боянски ливади 2, ОФШОРНАЛИЕВ! Не се дръж като боянска кукла на банкянски конци!!!
ГЕРБавия
Най-после Росен Плевнелиев реагира като президент !!! На България !!! Плевнелиев НЕ Е нарушил Конституцията, а точно е преценил, че в тази ситуация трябва спешно да се приеме нов Кодекс за избори, да се свършат належащите неща и да се отива на избори. Това, което е полезно !!!! за България, НЕ може да е нарушение на Конституцията !!!!! МВР нарушава Конституцията и въвежда полу-военно положение в София !!!!!! Червен терор !!!! Г-н Орешарски, на кого слружите ??? Опомнете се !!! И четирите партии в Парламента - БСП, ГЕРБ, ДПС и Атака са от котилото на БКП-ДС !!! Волен Сидеров и Атака са национал-комунисти и правят това, което БСП не иска да прави. Да гони Западните инвеститори и Българските демократи по всякакъв начин. Управляемо луд Волен е само малко болен...... Останалото е от топ-червената мафия !!!!
mihail natev
Има ли друг начин освен блокиране на пътища и кръстовища за да бъдат чути гражданските протести. Комунистите разчитат единствено на размиване на протестите по примера на другаря Орешарски за "учителската стачка". Профсъюзите дотук са вода ненапита. Да сте ги чули някъде за становище. Ако дадат такова ще им спрат кранчето. Иначе протестират за това че трябва да декларират доходите си. Продажници!
преглед на всички коментари (4)
18,7% избирателна активност към 17:30 ч
18,7% към 17:30 ч е избирателната активност на изборите за кмет на Варна днес. Това прави по-малко...
Жена опита да се удави в морето
Жена опита да се самоубие на Южния плаж във Варна, съобщи агенция Фокус. Инцидентът е станал...
В момента:
В момента:
Световен пътешественик
19:00
Новини
19:05
Древните досиета Х
07 юли
София
В момента
Облачно
25°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 13°C
Max: 26°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 14°C
Max: 28°C
7 юли

Европейски ден на шоколада — На 7 юли 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази...