Протест

CNN излъчи потресаващи кадри от Алепо

Рейтинг:
0 1
След месеци на тежък артилерийски обстрел и варелни бомби, животът по улиците е напълно угаснал

Башар Асад беше преизбран за президент на Сирия в една кампания, която беше обявена за нелегитимна от много държави. Въпреки това Асад празнува победата си не само на спорния вот, но и над различните бунтовнически организации от така наречената опозиция.

В последните месеци тези борци за свалянето на режима бяха прегазени от офанзивата на сирийската армия. Цената за тригодишната война в крайна сметка плащат обикновените хора. Милиони бежанци са зад граница, а два пъти повече са тези, които са загубили домовете си и живеят в полеви условия.

Специалният пратеник на CNN в Алепо Ник Патън-Уолш разказва как разрухата продължава и днес. Кадрите са потресаващи, но това е истинкото измерение на войната, отвъд поредната сводка за броя на жертвите и разрушените сгради.

Още докато приближаваме Алепо, от далече пред нас се разкрива мащабът на катастрофата, която е сполетяла най-големия град в Сирия. Тук просто няма бъдеще. Всеки ден е въпрос на оцеляване. Сградите са сринати до основи, а навсякъде се носи задушаващата миризма на горяща пластмаса. След месеци на тежък артилерийски обстрел и варелни бомби, животът по улиците е напълно угаснал.

Самоделните снаряди се хвърлят от хеликоптери. Оцелелите живеят в постоянен страх. Опитват се да спасят и малкото оцеляла покъщнина, която имат. При инциденти пък помощта пристига след часове като причината за това е, че бойците атакуват винаги два пъти. Вторият път, за да поразят и тези, които са се притекли на помощ.

Днес в районите, контролирани от бунтовниците, има едва няколко хиляди души. До преди няколко години те са били около 2 млн. Срещнахме един доктор от Великобритания, който работи в Сирия от  две години. Кракът му е пострадал при една от последните бомбардировки от преди няколко седмици.

"Имаше самолет в небето. Залегнахме, а те ни бомбардираха. Не усетих нищо. След това се събудих и не си чувствах крака. Около мен всичко гореше. Осъзнах, че и аз горя. Това е непоносимо. Не мога да спя през нощта, непоносимо е. Тук няма нищо повече. Всеки ден, всеки час - хора няма. Няма котки, няма насекоми. Нищо няма", разказвас покруса докторът.

Много от ранените в полевите болници са невръстни деца. Техните първи спомени в живота ще бъдат такива. Защо снайперист е прострелял 5-годишния Мохамед – това е въпрос на който трудно бихме могли да намерим отговор. Момчето било в дома си, пред телевизора и гледало анимационен филм. Тогава било поразено от куршума.

А в покрайнините на Алепо горят купища боклуци. Тук остават тези, които няма къде да отидат и трябва да събират останките от своя живот в жарта от тези огньове.

Джоли стана почетна дама на британската кралицата
Анджелина Джоли прие титлата почетна дама на британската кралица Елизабет. Отличието се дава на...
Протест срещу застрояването на Карадере
Протест на природозащитни организации срещу строеж в местността Карадере пред президентството....
Алкохолно натравяне убило британеца в Скопие
Смъртта на британеца, починал в Клиника за инфекциозни заболявания в Скопие, може да е настъпила от...
Ислямска държава вербува млади момичета във Facebook
Повече от 12 000 души може да загинат, ако Ислямска държава превземе Кобане. Това предупреди ООН и...
Труп изплува след наводненията в Генуа
Един човек загина при наводнения в италианския град Генуа. Пороите, предизвикани от силни бури,...