Порошенко обеща конституционни промени

Рейтинг:
0 0
Украинският президент е твърдо за мирно разрешаване на кризата с Русия

Украинският президент Петро Порошенко обеща, че промените в конституцията на Украйна, които ще осигурят широка децентрализация на властта, могат да бъдат приети през септември 2014 г. Това обещание се съдържа в обръщение на Порошенко към украинските граждани, разпространено в събота вечерта от пресслужбата на украинския президент.

"Част от моите пълномощия ще предам на териториалните общини, на местните органи на властта. На първо четене съответните изменения в конституцията могат да бъдат приети за няколко седмици, а окончателно ние можем да разчитаме те да бъдат приети през септември", се посочва в обръщението.

В телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун Прошенко подчерта, че един от ключовите елементи на мирния му план е децентрализацията на властта и че той има намерение да внесе съответните изменения в конституцията на Украйна в близко време, припомня агенцията.

В обръщението президентът на Украйна посочи, че неговият план за мирно урегулиране на кризата в югоизточната част на страната има алтернативен вариант. Той отбеляза, че неговият мирен план е получил подкрепата на цялата международна общност и посочи като конкретен пример подкрепата, заявена от Барак Обама, Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Дейвид Камерън. Порошенко припомни, че Владимир Путин също е оценил като положително решението на Киев за едностранно прекратяване на огъня.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...