Плевнелиев и Прокопиев лъснаха в офшорна схема

Рейтинг:
4 0
197 9
По стъпките на офшорките

Президентът Росен Плевнелиев и олигархът Иво Прокопиев лъснаха в офшорна схема покрай продажбата на "Каолин". Двете кипърски компании, които преплитат техните интереси и успяха да отклонят милиони в сделката за "Каолин", се представляват у нас от бивш служител на бизнесмена.

В изпълнение на сделката за продажба на "Каолин" между контролираната от Иво Прокопиев "Алфа финанс холдинг" и германската "Кварцверке" през Българската фондова борса на 31 май преминава мажоритарният пакет акции от 67,32%.

Четири дни по-рано – на 27 май, "Кварцверке" купува други 6,6% от акциите на "Каолин". Много ловко и при съмнение за търговия с вътрешна информация, "Алфа финанс холдинг", собственост на Иво Прокопиев, първо купува на извънборсовия сегмент на БФБ 3,5 млн. акции на "Каолин" по 1,73 лв. всяка, а после ловко продава 2 млн. от тях на кипърските компании "Уиклеф" и "Столбърг" по 1,45 лв. на акция. Така акционерите на "Алфа финанс холдинг" са "ощипани" засега с 0,5 млн. лв.

Отново на 27 май кипърските "Столбърг" и "Уиклеф" успяват да затворят позициите си, като продават за близо 4 лв. всяка акция от "Каолин" на немската "Кварцверке". Така само за тези 2 млн. акции към Кипър потичат 5 млн. лв., а понеже Столбърг притежава още 400 хил. акции на "Каолин", сумата набъбва с още 1,5 млн. лв.

Така, ако е "на минус", "Алфа финанс холдинг"отклонява около 7 млн. лв. от кредиторите си, а ако е "на плюс" преразпределя приходите си към Кипър, като ощетява бюджета със 700 хил. лв. корпоративен данък.

Такова великодушно отпускане на печалба от мажоритарния продавач към неясни търговски субекти е рядкост и за да се случи, има две възможности. Или продавачът иска целенасочено да източи част от сделката, като отклони средства, които иначе би трябвало да отчете пред кредиторите си, или собственикът "се отчита" към някой друг.

Случаят може би обединява и двата варианта, защото зад двете офшорки изскача сянката на държавния глава Росен Плевнелиев.

Двете кипърски дружества "Уиклеф" и "Столбърг" се появяват у нас през май 2008 г., когато влизат с по 33% дял в "Бългериън резиденшъл пропъртис". Останалите 33% придобива семейство Плевнелиеви чрез фирмата си "Плевнелиеви" ООД.

Самото дружество "Бългериън резиденшъл пропъртис" е регистрирано през април 2005 г. с едноличен собственик на капитала Ралф Харалд Либ. Управител на компанията пък е Росен Плевнелиев. Малко след учредяването на дружеството собствеността е разбита на три пакета от по 33%, зад които стоят вече трима германски предприемачи.

И така до март 2008 г., когато построеното трябва да се разпродаде и в "Бългериън резиденшъл пропъртис" влизат "Уиклеф" и "Столбърг" и семейната фирма на Плевнелиеви.

През 2009 г., когато Плевнелиев вече е част от кабинета Борисов,  мястото на фирмата "Плевнелиеви" се заема от "Ателадиа", еднолична собственост на Юлиана Плевнелиева. Тя става и управител на "Бългериън резиденшъл пропъртис", като сменя на кормилото съпруга си.

Справка в Агенцията по вписванията показва, че от 2010 г.  Десислава Недкова – бивша секретарка на Иво Прокопиев, вече представлява кипърските "Уиклеф" и "Столбърг". Според Търговския регистър Недкова е управител и на компанията "Ева пропъртис", която е еднолична собственост на кипърската "Столбърг".

Според Емил Георгиев – лидер на Екогласност, едно от директно свързаните с Иво Прокопиев лица е неговата бивша секретарка Десислава Недкова. Тя представлява и/или е управител на много фирми на Иво Прокопиев, Филип Харманджиев и Константин Ненов, регистрирани или прехвърлени на офшорки в Кипър.

През 2010 г., стреснати от първите сигнали, че Росен Плевнелиев ще бъде номиниран за президент, всички акционери в "Бългериън резиденшъл пропъртис" – "Уиклеф", "Столбърг" и "Ателадиа" решават вкупом да продадат дяловете си срещу 257 хил. евро за всеки от тях.

Собствеността преминава в "Резиденшъл парк София". Това е компания от групата "Линднер", с която Плевнелиев си партнира и чрез офшорката "Инокс" на първата си съпруга Вероника.

Последното появяване на кипърските "Уиклеф" и "Столбърг" у нас през май тази година за сделката с "Каолин" потвърждава политико-икономическата връзка между бизнесмена Прокопиев и президента Плевнелиев. За втори път двете компании едновременно влизат и излизат от нашия пазар, което говори за синхрон в управлението им, което може да се гарантира само от общи интереси.

Днес изпълнителният директор на TV7 и NEWS7 Николай Бареков внесе в Националната агенция за приходите сигнал за връзката на президента Росен Плевнелиев с офшорни фирми, разкрити от разследването на Моника Гаджанова.

Сигнали бяха внесени и в прокуратурата и Комисията за конфликт на интереси. Те са във връзка с наличие на конфликт на интереси и извършени престръпления от кметовете на Варна Иван Портних и на Пловдив Иван Тотев.

добави коментар
Katerina Encheva
Katerina Encheva
Катерили се, катерили се и сега с гръм и трясък по очи! Дано има и "разбити носове" от правосъдието, че аман от протекции.
алекс
те да не лъснат в леглото, че тогава става страшно :Д
Podai
Chaos4, mnogo e verno tova! A ot men moga da dobava smo: Podai si ia, podai si ia i pove4e ne ni ma4i!!!!
преглед на всички коментари (9)
Столична община маха паветата в центъра
Столична община е решила да махне паважа от централните булеварди. Една от причините е, че...
Марин Райков се мести от Париж в Рим
Бившият служебен премиер Марин Райков вече официално е посланик на България в Рим. Президентът...
В момента:
Българска А група: Литекс (Ловеч) – Нефтохимик (Бургас)
22:50
Студио: Българска А група
23:00
Новини
00:00
Карбовски: Предаването
21 юли
София
В момента
Облачно
18°C
Днес
Гръмотевична буря
Min: 15°C
Max: 26°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 15°C
Max: 24°C
21 юли
На 21 юли 1969 г. Нийл Армстронг и Едуин Олдрин стават първите хора, които се разхождат по повърхността на Луната. Разходката е част от мисията Аполо...