Протест

Риск за тока в "Младост" заради откраднат кабел

Рейтинг:
0 0
Източник: Getty Images/Guliver Photos
Посегателствата носят редица вреди, не само финансови

Кражба на кабел от колектор в столичния квартал "Младост" е предизвикала авария на съоръжения на ЧЕЗ късно снощи - около 23 ч. на 10 октомври, съобщиха от електроразпределителното дружество, което доставя ток на абонатите в Западна България.

Проверка на аварийна група на компанията е установила липсата на 250 метра от меден кабел 10 kV. Наглото посегателство нарушава нормалната схема на електрозахранване в квартала и съществува риск при евентуално авариране на друг кабел да останат абонати без ток.

"Ще възстановим щетите по най-бързия възможен начин и се надявам, че ще спестим евентуални неудобства на клиентите. Важно е да се знае, че при подобни кражби щетите са не само финансови. Посегателствата ощетяват стотици клиенти - те остават без електричество или страдат от резки промени в напрежението, които могат да повредят уредите им", обясни Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ Разпределение България". По думите му институциите и бизнесът не могат да работят нормално. "Има и случаи, в които кражбите излагат на риск живота и здравето, както за извършителите, така и за нашите служители или трети лица", каза още Станчев.

За първите 5 месеца на годината кражби и посегателства по мрежата са причинили 159 прекъсвания на електрозахранването, в резултат на които са били засегнати близо 100 хил. клиенти от различни населени места. От стъпването на ЧЕЗ в България през 2005 г. до 2013 г. щетите от посегателства върху съоръжения на компанията възлизат на 44 млн. лв., сочи справката на дружеството.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....