Вещаят проблеми с малките земеделски производители

Рейтинг:
1 0
Има опасност от раздробяване заради обявената от правителството субсидия

Малките земеделски производители да взeмат по 1250 евро субсидии е популистко изказване на управляващите, твърдят от Асоциацията на зърнопроизводителите. Оттам имат притеснения за опростената схема за подпомагане на малките стопанства, която Земеделското министерство подготвя и настояват за дебати по нея.

Опростената схема за малките стопанства ще влезе в сила следващата година. Параметрите и условията за кандидатстване още не са определени и затова сме изправени пред опасността субсидии да вземат и хора, които реално не обработват земеделска земя, смята  Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Зърнопроизводителите уточняват, че не са против това да се подпомагат малките производители. Те настояват схемата за малките стопанства да бъде регулирана така, че да се избегне раздробяването на земеделските земи и увеличаването на сивия сектор в бранша.

За да се избегнат злоупотреби, зърнопроизводителите предлагат всеки, одобрен по схемата за малки стопанства, да бъде задължен да подава годишна данъчна декларация и да трябва да доказва, че е произвел земеделска продукция. От бранша призоваха Министерството на земеделието и храните да обсъдят опростената схема със заинтересованите производители.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...