Хиляди на опашка да видят Самарското знаме във Военния музей

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Знамето се вади за публика в изключително редки ситуации, главно по време на големи годишнини от Руско-турската война

Хиляди българи се извиха на опашка пред Националния военноисторически музей, за да видят с очите и да се снимат с най-голямата светиня на българското освобождение – оригинала на Самарското знаме, съобщава БГНЕС. Рядко в български музей можеш да видиш толкова дълга опашка от хора, започваща още от улицата.

Повечето от родолюбците носеха в ръка българския трибагреник. Сред тях имаше и стотици семейства, довели своите деца. 

Патриотични песни озвучаваха целия двор на музея. На фона на "Хубава си моя горо" в един миг дори, част от чакащите на опашката се разчувстваха, а очите им се насълзиха. Най-накрая влезли в музея посетителите се спираха пред витрината, в която бе изложено Самарското знаме, за да се снимат пред него.

Самарското знаме е една от най-големите светини на българската военна и войнска памет. То е шито за Априлското въстание, но поради бързо развилите се събития не успява да вземе участие в него. Знамето е ушито от монахини в девически манастир в град Самара, Русия. След неуспеха знамето да вземе участие в Априлското въстание е решено то да бъде връчено на българското опълчение по време на Руско-турската война. И така знамето е връчено на Трета опълченска дружина на 6 май 1877 г.

Самарското знаме е двулицево. От едната му страна е изобразена икона на Св. Богородица и Иисус Христос. От другата му страна са изобразени Св. Св. Кирил и Методий. Знамето е в три цвята-червено, бяло и синьо. Шито е от естествена коприна, което е причината и неговите най-големи врагове да бъдат влагата, температурните амплитуди и светлината. Именно поради тази причина Самарското знаме се съхранява в пълен мрак в изключително строго контролирани условия във Фондовете на Националния военноисторически музей.

Знамето се вади за публика в изключително редки ситуации, главно по време на големи годишнини от Руско-турската война. Това е единственият реален орден за храброст, който е присъждан на знаме. През 1946 г. има още едно знаме, на което е присъден орден за храброст, но само на хартия. Самарското знаме има вграден орден за храброст. Това е най-голямата чест, която може да бъде оказана на едно знаме.

В постоянната експозиция на Националния военноисторически музей се намира и картина, която пресъздава историческия момент на връчването на първото българско бойно знаме.

Маскирани атакуваха Техническия университет във Варна
Трима маскирани опитаха да задигнат банкомат от сградата на Техническия университет във Варна....
Мъж загина, а четирима са ранени при катастрофа
58-годишен водач на лек автомобил загина, а четирима души са ранени при тежка катастрофа, станала...
Започва учението "Граница – 2016"
Спират движението на моторни превозни средства на ГКПП Кулата заради старта на учението на...
Невиждана от 9 века суша мори Източното Средиземноморие
Районът на Източното Средиземноморие, включващ Сирия, Кипър, Палестина, Ливан, Йордания, Израел и...
Днес е голяма Задушница преди Великия пост
На 5 март е първата голяма Задушница, която отбелязва Православната църква - Месопустна. В съботния...