Протест

Египет гласува нова конституция с референдум

Рейтинг:
0 0
Това са първите избори от свалянето от власт на президента Мохамед Морси и "Мюсюлманските братя"

Днес и утре в Египет се провежда ключов референдум за нова конституция на страната. Тя трябва да замени основния закон, приет по време на управлението на сваления от власт президент Мохамед Морси.

Това са първите избори, след като Морси и неговата партия "Мюсюлмански братя" бяха свалени от армията през лятото на 2013 г. Ислямистите отказаха да си сътрудничат с новите управляващи и организираха протести, които приключиха със сблъсъци и кръвопролития. "Мюсюлмански братя" пък беше обявена за терористична организация. Срещу Морси и негови съпартийци се водят дела за различни престъпления.

Текстът на новата конституция на Египет беше предаден през декември на временния президент Адли Мансур. Той позволява на военните да преследват цивилни и да назначават военен министър, както и военният бюджет да не минава през проверка на законодателния и изпълнителния орган.

Най-спорният член от новия основен закон гласи, че "цивилни не може да бъдат преследвани от военни съдии, освен ако не е извършена пряка атака срещу представители на армията". Групи по правата на човека и други активисти остро критикуват този текст. Те се опасяват, че той може да бъде приложен срещу протестиращи, журналисти и дисиденти. Много жители на Египет пък са недоволни от ролята на медиите в провеждането на вота.

Референдумът е много важен за военните, тъй като одобрение на тяхното предложение с голямо мнозинство на практика означава легитимиране на властта им. Официалната позиция на управляващите е, че приемането на новата конституция ще доведе до стабилност и справяне с тероризма.

Британецът в Скопие не е починал от ебола
Починалият в Македония британец най-вероятно не е бил болен от ебола - пробите му за вируса са...
Политическите виждания – основата за нов кабинет
Общите виждания за политиките в отделните сектори ще бъдат ключови за съставянето на бъдещия...
Българинът забрави киселото мляко
Драстичен спад в потреблението на кисело и прясно мляко сред нашенците през последния четвърт век...
Габрово не иска Четин Казак да е депутат
Напрежението в Габровско нараства! След като Дупница и Кюстендил въстанаха срещу влизането в...
Фандъкова обеща: Зимата няма да ни изненада
Идването на зимата и първите снеговалежи няма да ни изненадат тази година. Това обеща официално...