15-годишно момче от Монтана ще учи в Кеймбридж

Рейтинг:
8 1
Заради непосилно високите такси, правителството отпуска средства за обучението му

История като от приказките. Така може да наречем случилото се с едно 15-годишно ромско момче, което скоро ще замени училището си в Монтана с чин в престижен колеж в Кеймбридж. Марсело впечатли дори премиера Борисов, а правителството отпусна част от средствата за неговото обучение.

Марсело Илиев живее в непретенциозен квартал до градския стадион. Ученик е от 9 клас в местна гимназия, но стремежите му са насочени към наука и изкуство. Това, че е от ромски произход не го притеснява, а дори мотивира. Преди няколко месеца вижда обява от колежи в Кеймбридж, че набират ученици. За целта трябва да положи изпит изцяло на английски език по математика. Явява се на 17 май в конкуренция с още 1000 деца от цяла Европа. На 4 юни разбира, че е успял.

Сумата, необходима за първоначалните такси, е непосилна за Цветана и мъжът й, които имат още две деца, а работи само съпругът. Семейството започва кампания за набиране на средства, с които да пратят Марсело в Англия. Общата сума за обучението му възлиза на над 40 хил. паунда. Като за начало трябват поне 10 хил. Преди три дни, със свое решение правителството отпусна необходимите средства от Фонд „Даровити деца" и след седмица 15-годишното момче от Монтана заминава в Кеймбридж. Квалификациите, които слагат на момчето и неговата история не обиждат семейството.

Марсело призна, че след успешно издържаният изпит е получил предложение от още един колеж в Кеймбридж. Учебната година в Катс Колидж започва на 7 септември.

Откриха нацисткия влак със злато
Потвърдено беше съществуването на влак, натоварен със злато, който е бил притежаван от нацистите по...
Учение край Шабла
Без инциденти, с висока динамика и преки попадения с абсолютна точност, премина тактическото учение...
Лекарства на по-ниски цени?
Ще поевтинеят ли лекарствата, ако ДДС-то върху тях намалее, се оказа спорен въпрос за икономисти и...
Фалшив сигнал за простреляно дете в София
Фалшив сигнал на телефон 112 за простреляно дете в столицата. Случаят е предаден на ...
Ще поевтинее ли парното?
Заради срива в цената на петрола - природният газ от октомври най-вероятно ще поевтниее с повече от...