Протест

ОЛАФ разследва обществените поръчки по ОП "Околна среда"

Рейтинг:
1 0
След проверката някои договори ще попаднат в прокуратурата, твърди екоминистърът

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ ще разследва нарушенията на обществените поръчки по оперативна програма "Околна среда". След проверката на ОЛАФ част от договорите вероятно ще отидат в прокуратурата, съобщи екоминистърът Искра Михайлова. Припомняме, че заради фрапиращите нарушения между 2010-та и 2013-та година общините ще бъдат глобени с до 180 млн. лв.

Най-много са проверените договори на общини с кметове от ГЕРБ. Голяма част от нарушенията са заради липсата на контрол. С промените в закона от 2011 г. тези функции са вменени на Агенцията за обществените поръчки. Оказва се, че тя не е проверила нито един от договорите. Най-много нарушения има в процедурите за подбор на изпълнители.

Колко са умишлените пропуски, ще доказва българското звено на ОЛАФ. От проверката ще зависи и точният размер на санкциите, които трябва да платят общините.

"Сметката идва и сега кабинетът на Пламен Орешарски трябва да я плати. Само че няма да я плати правителството, а ще я платим всички ние, всички българи", коментира вицепремиерът Зинаида Златанова.

Тя уточни още, че е заварила "едно тежко замитане под килима на големи проблеми, но проблемите не могат да се скрият от Брюкслел." Нещо повече - резултатът от сегашната проверка е само първият от серията тежки проблеми, с които страната ни ще се сблъска.

"Одитните доклади валят. И много се надявам, всички политици в България трябва да разберат, че Европейската комисия (ЕК) не опъва чадър над никого. Независимо от партийната му принадлежност, независимо от националността", заяви министърът на правосъдието.

Правителството прави всичко възможно общините да не загубят европейското финансиране. От 2010 г. до 2013 г. са сключени договори за над 550 млн. лв.

Заради кандидатурата си за евродепутат от понеделник екоминистърът Искра Михайлова излиза в отпуск.

От ГЕРБ веднага контраатакуваха и дадоха извънреден брифинг по темата. Бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев заяви, че има допускани грешки от 2008-ма година, а вероятно и след това.

Най-лошото, според Дончев, е липсата на комуникация с министерството на околната среда и водите. Бившите управляващи критикуваха и министър Искра Михайлова заради факта, че излиза в едномесечен отпуск заради предзиборната кампания.

Huntur
Huntur
Време е да излязат наяве безобразията на миналия кабинет!!!!
Huntur
Huntur
Време е да излязат наяве безобразията на миналия кабинет!
Huntur
Huntur
Нормално да са прикрити кражбите... То това работееше и Миро Найденов и много други
преглед на всички коментари (3)
3,2 млн. лв. джакпот за четвъртък
Натрупаният джакпотът във второ теглене на играта 6/49 за четвъртък, 23 октомври, се очаква да...
Дрифтът става все по-популярен у нас
Най-новата мода в автомобилните спортове у нас - дрифтът, печели все повече последователи. Какво е...
Стотици българи искат "да бъдат забравени" от Google
Стотици българи искат да се възползват от правото "да бъдат забравени" от популярната търсачка...
Папа Павел VI беше обявен за блажен
Папа Павел VI беше обявен за блажен. Това стана на церемония във Ватикана водена от настоящия папа...
Хиляди се поклониха пред мощите на Иван Рилски
Днес Православна църква почита св. Иван Рилски Чудотворец. Всяка година на 19 октомври, хиляди хора...