Екстремисти контролират пътя от сирийската граница до Багдад

Рейтинг:
0 0
Сунитските бойци от ИДИЛ празнуват поредното си завоевание

Бойците на групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) вече контролират основния път от сирийската граница до столицата на Ирак - Багдад. През уикенда екстремистите превзеха още четири стратегически населени места и според анализатори е въпрос само на време да прегрупират силите си и да нападнат иракската столица.

Сунитските бойци празнуват поредното си завоевание – този път това е иракският град Ал-Каим, в близост до границата със Сирия. Празненството е кратко и въоръжените екстремисти продължават по долината на река Ефрат към следващата цел – град Рауа. Превземат и него, както и съседното населено място. Методично си проправят коридор към Багдад.

Групировката е базирана основно в Сирия, но иракската провинция Ал Анбар вече се превръща в неин втори дом. Въпросът, който всички си задават сега, е къде е иракската национална армия и защо не е в състояние да спре нападенията?

Сунитските бойци не срещат почти никаква съпротива и лесно превземат складове с оръжие и военна техника. Войниците от армията напускат постовете си, още щом чуят, че екстремистите приближават. Говорителят на иракската армия даде следното обяснение за случващото се, като нарече маневрите стратегическо оттегляне:

"Това е тактически ход, който ще ни позволи да отворим нови фронтове в Западен Анбар. Войниците от там са дислоцирани в по-добри позиции".

Официалните власти в последните дни разпространиха видеоматериали като клип, на който се вижда как войници от армията патрулират северно от Багдад, където се формират нови охранителни постове. Целта е да се подсигури защитата на столицата от евентуална атака на екстремистите.

В друго видео пък се вижда как военен хеликоптер спуска провизии за въоръжен отряд от проправителствени бойци, които са се оказали в трудна позиция. Армията на страната нанася въздушни удари по бунтовниците, но тези нападения са неефективни, защото бойците на ИДИЛ буквално са се слели с местното население.

Американският държавен секретар Джон Кери вече даде началото на поредица от срещи в размирния регион. "Идеологията на Ислямска държава в Ирак и Леванта се базира на насилие и потисничество и затова е заплаха не само за Ирак, но и за целия регион", категоричен е Кери.

Той ще проведе срещи с всички представители на етническите групи в Ирак, за да ги призове да загърбят различията помежду им, за да защитят общия интерес на нацията. Задачата му никак не е лека, тъй като разделението в иракското общество в момента е по-силно от всякога.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...