Протест

Дадоха 3,6 години на нападателя на Доган

Рейтинг:
2 3
Октай Енимехмедов трябва да заплати и 7487,77 лв. разноски

Софийски градски съд осъди на 3,6 години нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. Той трябва да заплати и сумата от 7487,77 лв.

Октай е признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство, за което по-рано днес прокуратурата поиска 17 години затвор.

Припомняме, че на 19 януари 2013 г. студентът по архитектура Октай Енимехмедов насочи оръжие срещу Доган, докато той произнасяше речта си на конференцията на ДПС в НДК.

От прокуратурата настояваха, че нападението е било опит за убийство, тъй като Октай е направил три опита за възпроизвеждане на изстрел. Целта му е била да умъртви Доган, а не само да го изплаши, както твърди самият Енимехмедов.

Логично би се приело обяснението за сплашване след първия опит за изстрел, тъй като вече е била постигната уплахата на Доган, но последвалите два нови опита опровергават тази теза, посочи прокурорът.

Буквално на финалната права на процеса, магистратите приеха и експертиза на оръжието, с което Енимехмедов е опитал да стреля. Основната задача на вещите лица беше да кажат как точно е бил презареден пистолетът.

На герой от древогръцката митология пък се определи Енимехмедов малко преди да чуе присъдата си.

"Аз, гражданинът Октай Енимехмедов, проявих доблест, съпоставима с тази на героите от гръцката митология и положих усилия да защитя своя народ, воден от чувството си за дълг", заяви Енимехмедов. Той каза също, че неговата постъпка е била в името на по-добро бъдеще на страната.

"Отказвам да се приема за виновен и да се извиня за направеното. Бих искал България да бъде страната на младите хора, хубавите жени и доброто вино, а не страната на бездомните кучета", каза Енимехмедов.

Адвокатът му настоя за оправдателна присъда тъй като нямало данни обществото да е било скандализирано от постъпката на клиента му. Нямало данни също така оръжие, подобно на използваното от Октай, да е причинявало смърт.

Нелегален износ носи милиони на сомалийски терористи
През изминалата година екстремистите от групировката "Аш Шабаб" са се финансирали с десетки милиони...
Делтапланер се разби в балон, пилотът е ранен (СНИМКИ)
Мотоделтапланер се разби при излитане в опънат на земята ненадут балон. Инцидентът стана по време...
Всяко четвърто момиче е жертва на насилие
Всяко четвърто подрастващо момиче в света е жертва на насилие. Това сочи официалната статистика на...
Появи се нова версия за инцидента с Шумахер
Нова версия за инцидента с Михаел Шумахер се появи сензационно в медиите. Френският автомобилен...
Шок! Трима оцеляха по чудо в падащ асансьор
Трима души оцеляха по чудо от падащ асансьор в Кърджали. Инцидентът станал към 17:13 ч. в...