Украйна преговаря с ЕС за доставките на газ

Рейтинг:
0 1
Европейски компании са готови да доставят газ на Киев

Украинска делегация ще преговаря в Брюксел за организирането на реверсивни доставки на газ. Очаква се Европейският съюз (ЕС) да отпусне на Украйна нов транш от 500 млн. евро. На фона на тази визита "Газпром" готви втори съдебен иск срещу "Нафтогаз", предупреди директорът на руския енергиен гигант Алексей Милер.

Вторият съдебен иск срещу "Нафтогаз" в Международния арбитражен съд в Стокхолм ще е за 18 млрд. долара. Според Милер украинската държавна газова компания не е платила изцяло сметката си за "синьо гориво" за 2012 и 2013 г.

Вчера (16 юни) "Газпром" сезира трибунала в Стокхолм с искане "Нафтогаз" да погаси задължения в размер на 4,5 млрд. долара. Малко по-късно "Нафтогаз" на свой ред подаде в арбитражния съд жалба срещу руския концерн за 6 млрд. долара. Руско-украинските газови преговори с посредничеството на ЕС не дадоха резултат.

В следствие на това Русия преустанови снабдяването на Украйна със "синьо гориво". Шефът на "Нафтогаз"-Украйна Андрий Коболев заяви, че на страната сега й предлагат евтин газ – 320 долара за 1000 куб. м. Това са европейски компании, които разполагат с ресурса и са готови да го доставят на Украйна, обясни Коболев.

Той припомни, че в момента украинската страна работи в тази посока с немската компания RWE и френската "Газ дьо Франс", но има предложения и от други страни. По думите му "Нафтогаз" се надява да си осигури газ от Словакия през септември тази година.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...