Директор остави без апаратура учителя на годината Теодосий Теодосиев

Рейтинг:
1 0
Той подготвя участниците ни на международни олимпиади по физика

Скандал в Казанлък между учителя на годината - физика Теодосий Теодосиев, и директора на местната математическа гимназия, в която той преподава. Поводът - директорът на учебното заведение иззел лабораторната техника, с която работи Тео и я заключил в склад.

Преди няколко дни, при инвентаризация на учебните пособия, директорът на гимназията Красимир Дамянов иска от Теодосиев да предаде по опис наличната апаратура, която е собственост на училището. До този момент тя се е съхранявала в помещение извън сградата на училището.

"И в един момент идва, натоварва ги в един бус и ги отнася - нещата, които се водят на математическа гимназия. Това не са уреди за лабораторни упражнения, не са уреди за обикновени демонстрации по физика. Това е високоспециализирана техника, която върши работа за експериментални задачи за международни олимпиади по физика. 

Според директора на гимназията обаче няма тенденциозно отношение към учителя по физика. Инвентаризацията се извършва всяка година, съгласно закона. Процесът по оценка на активите на училището е по-бавен и сложен тази година, защото част от гимназията се срути при ремонт, а учебният процес временно се извършва в друго училище.

Сега техниката се намира в сградата на училището и ще остане там, докато трае инвентаризацията. Теодосиев може да я използва там, казва директорът.

Според най-известния физик в България обаче и преди колегите му са имали ключ от помещенията, в които се съхранява оборудването и са можели да го ползват при нужда, а разхвърлянето му в различни помещения ще затрудни работата.

"В един момент аз ставам жертва на някакви нещастни бюрократи, които, както сами се хвалят, били богове и гледат в буквичката на параграфчето. Така не може да се работи. Има нужда от академична свобода. Друго е аз да мога в 1 ч. през нощта да се затворя и да мога да работя цяла нощ, и друго е да искам разрешение за всеки уред поотделно, да го вземем и после пак да го връщам на въпросния бюрократ", гневи се физикът.

Директорът на Математическата гимназия в Казанлък не е съгласен с подобни обвинения. Признава, че има намерение след ремонта на сградата на училището да обособи специален кабинет по физика в хранилището, в който да постави наличната апаратура по физика. От своя страна, Теодосий Теодосиев ще разчита на помощ от спонсори, за да продължи да създава елитни физици.

11 полицаи са ранени на мача „Пирин” – „Левски”
11 полицаи са ранени, двама са в болница след снощния футболен мач „Пирин” –...
Ердоган посрещна 6000 гости за сватбата на дъщеря си
По-малката дъщеря на турския президент Ердоган Сумейе се омъжи за ръководител на голямо военна...
Син на Осама готов да възроди „Ал Кайда“
Един от синовете на Oсама бин Ладен е готов да заеме мястото на баща си като главатар на „Ал...
Бойко Борисов се пошегувал, че ще стане президент
Борисов се е пошегувал, че ще стане президент. „Аз съм заявил категорично, вече 12 години, че...
Започва застудяване, очакваме гръмотевици и градушки
На 15 май, неделя, от запад-северозапад с до умерен вятър ще прониква хладен въздух и температурите...