Атаки и обвинения срещу Христо Иванов

Рейтинг:
0 1
Министърът си устрои словесна война с магистрати

Призиви за оставка, обвинения за изказвания срещу националния интерес и публикации във вестници за злоупотреби в Министерството на правосъдието. Това заваля по адрес на правосъдния министър Христо Иванов само за последните няколко дни. Подробностите сега очакваме на живо от Таня Иванова.

Преди два дни специализираната парламентарна комисия не прие предлаганата от Христо Иванов реформа в съдебната система, която минава през поправки в Конституцията. Основно тя засяга структурни промени във Висшия съдебен съвет и намаляване на мандата му. Днес върховните кадровици в Темида осъдиха изказванията на Иванов по тяхна линия.

Премиерът Борисов защити правосъдния министър. В профила си във фейсбук той пише: "За да спрат всички спекулации, разговарях с моя екип от МС, които са присъствали на срещите на министър Христо Иванов в Бундестага. Те също потвърдиха, че министърът не се е изказвал срещу приемането на България в Шенген".

Срещу изказвания на Христо Иванов днес се обявиха и членовете на Висшия съдебен съвет. Някой от тях дори призоваха за оставката му. В декларация кадровиците в Темида осъдиха думите на Иванов, че са се превърнали в, "централна трансмисия за търгуване с дела". Часове след думите на Иванов от прокуратурата обявиха, че започват проверка на обществените поръчки в Министерството на правосъдието.

Формален повод за проверката е публикация във вестник "Труд", според която ведомството е сключило договор за поддръжка на климатиците в нарушение на Закона за обществените поръчки. Според изданието, ежемесечните разходи за тази дейност са скочили на близо 1000 лв., срещу 600 лв. при предходния контракт.

Министър Христо Иванов отговори задочно на апела на ВСС да подаде оставка. От Брюксел, където е на служебно посещение, той коментира, че на този етап освобождаването му не стои да дневен ред и ще остане, за да се случи реформата. По думите на Иванов сега най-важно е да реорганизира мениджмънта на съдебната система. Именно от това зависи прекъсването на модела, позволяващ корупция и влияние в съда, коментира още министърът.

Селфито - занимание на държавни глави и политици
Какво е общото между президентите на САЩ, Русия и България? И тримата държавни глави обичат да си...
Над 200 млн. лева са необходими за мостове по магистралите
Над 200 млн. лева са необходими на Агенция "Пътна инфраструктура" за ремонт на най-опасните мостове...
7 денонощия в ареста за нападателите на екипа на TV7 и NEWS7
По седем денонощия арест постанови горнооряховският Районен съд на бащата и сина роми, които вчера...
50 хил. души на годишнината от клането в Сребреница
Навършват се 20 години отклането в Сребреница, където над 8 хил. мюсюлмани загубиха живота си. 50...
Идва ли гръцкият бизнес в България?
Какво означават гръцките предложения за гръцкия бизнес и домакинствата в южната ни съседка?...