Държавната гаранция за VII блок – около 400 млн. евро

Рейтинг:
0 0
Това не означава, че проектът ще се финансира от България, категоричен беше министър Драгомир Стойнев

Ако започне изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", България ще трябва да плати държавна гаранция в размер на около 350-400 млн. евро. Това съобщи в "Гореща точка" по TV7 министърът на енергетиката Драгомир Стойнев.

Това не означава, че проектът ще се финансира от България. Напротив – той ще се финансира с чуждестранни капитали, след което чрез продажбата на електроенергия тези инвестиции ще се изплащат, обясни той. По думите му интерес към финансиране изграждането на новия реактор вече има от страна на американската Ексим банк.

Големи американски корпорации искат да инвестират в редица български предприятия. Страната ни тепърва ще реализира големи проекти в икономиката с активното участие на нашата държава в тях, коментира Стойнев.

Потреблението на електроенергия в района на Балканите непрекъснато се увеличава и ще са ни нужни нови енергийни проекти. През 2035 г. може да останем без ядрени мощности и термични централи, ако сега не започнем да инвестираме, заяви министърът.

Не виждам никакъв риск в реактора AP 1000 на "Уестингхаус", категоричен беше той. По думите му четири реактора от този тип ще заработят в близките две години в Китай и САЩ. Така ако през този период те проявят някакви дефекти, ние ще можем да се поучим от чуждите грешки. Плюсът е, че с такъв реактор българският народ ще има чиста и евтина енергия през следващите 80 години.

Министърът на икономиката и енергетиката обясни, че много страни в ЕС имат практиката да осъществяват подобни ядрени проекти без конкурс. Като примери той посочи Великобритания, Франция и Финландия.

Драгомир Стойнев ще внесе доклад в Министерския съвет в първите дни на декември, въз основа на който правителството да реши дали да даде зелена светлина на проекта за VII блок в АЕЦ "Козлодуй". Ако това се случи, в началото на януари трябва да бъдат създадени и първите работни групи за осъществяването му. По мнението на министъра подготовката за строежа на място може да започне през 2016 г.

В случая с "Уестингхаус" и американското финансиране не става дума за подадена от САЩ ръка на България. В работата си винаги се водя от националния интерес, стремя се да избера най-доброто за страната, а технологията на "Уестингхаус" действително е най-модерната и най-безопасната в момента, заяви министър Стойнев.

Не смятам, че в момента у нас става преразпределение на енергийния пазар. Моят стремеж е този сектор да изсветлее и всяко констатирано нарушение да се дава на прокуратурата, категоричен беше той.

добави коментар
CappY
CappY
Аз не разбирам защо ще строим като ЕС ни натиска да затваряме ? Защо ще строим като сме похарчили милиони за белене и проекта е спрян ?
преглед на всички коментари (1)
Най-четени
Най-коментирани
Стенли се срещна с принц Уилям
Футболистът Стилиян Петров се срещна с принц Уилям, съобщава БГНЕС. Бившият капитан на българския...
Швед избяга от затвора, за да отиде на зъболекар
Затворник избягал от шведски затвор, за да отиде на зъболекар, след което чинно се предал на...
В момента:
Топ Гиър
00:50
30 ноември
София
В момента
Разкъсана облачност
1°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: -6°C
Max: 3°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: -8°C
Max: 4°C
30 ноември
Днес е Андреевден. На този ден православната и католическата църква отбелязват деня на св. апостол Андрей Първозвани – християнски проповедник,...