Труп на мъж в двора на палестинското посолство

Рейтинг:
1 1
Източник: БГНЕС
Според съобщение на прокуратурата Омар Зайед е починал в резултат на упражнено насилие

В двора на палестинското посолство тази сутрин е намерен трупът на палестинския гражданин Омар Зайед, съобщи БГНЕС. Омар Зайед е паднал от един от етажите на посолството. Израелските власти са го издирвали за излежаване на доживотна присъда заради убийство, извършено преди повече от 22 години. А от 22 години той е живял в България.

Екипи на СДВР са на мястото на инцидента и правят оглед.

По-рано днес прокуратурата съобщи, че е получен сигнал от дипломатически представител от Посолството на Държавата Палестина в България за починало лице, в резултат на упражнено насилие, на територията на посолството. На място е изпратен екип от прокурори и следователи, както и съдебни медици.

Днес, в 09.40 часа, посланикът на Държавата Палестина даде разрешение и предостави достъп на разследващия екип до района на посолството за извършване на необходимите действия по разследването.

БГНЕС припомня, че през януари 2016 г. прокуратурата съобщи, че във Върховната касационна прокуратура е постъпила молба от съдебните власти на Израел за екстрадиция на палестинския гражданин Омар Зайед. Той се издирвал от израелските съдебни власти за доизтърпяване на остатъка от наложеното му наказание "доживотен затвор" от съд в Йерусалим на 23 декември 1986 г. Зайед е бил осъден за това, че на 15 ноември 1986 г., в съучастие с други двама души е убил Елияху Амеди. През 1990 г. той е успял да избяга от затвора Аялон, след като е бил хоспитализиран в болница във Витлеем. Палестинецът имал издадено разрешение за пребиваване в България и му е била предоставена карта на чужденец на 15 ноември 2012 г. Екипи на СДВР са на мястото на инцидента и правят оглед.

Израел е изпълнила изискванията за изпращане на официалната молба за екстрадицията и останалите документи на Европейската конвенция за екстрадиция, поради което са изпълнени условията за предварително задържане на Омар Зайед, се посочва в съобщението на прокуратурата. Властите на Израел са дали гаранции на българските съдебни власти, че ако Зайед бъде екстрадиран, няма да бъде обект на насилие, мъчения или жестоко, нехуманно или унизително наказание. Правата на Зайед във връзка с наказателното производство, водено срещу него, и изпълнението на наложеното му наказание, ще бъдат гарантирани в съответствие с изискванията на международното право, посочват от прокуратурата. След постъпването на молбата за екстрадиция, с постановление на ВКП, е разпределено на СДВР задържането на Омар Зайед за 72 часа, но той не е бил открит. Обявен е бил за общодържавно издирване.

Въоръжен грабеж в магазин за хранителни стоки
Въоръжен грабеж в служебните помещения на супермаркет в столичния квартал „Драгалевци”...
Великобритания, Дания и Холандия най-желани сред зрелостниците ни
Великобритания, Холандия и Дания са най-желаните дестинации за висше образование сред българите....
Първи случай на "Зика" във Франция
Първи случай на предаване на вируса Зика по полов път бе установен във Франция. Жена бе заразена от...
Топло, но със значителна облачност
Над страната ще има разкъсана, често значителна облачност, но само на отделни места ще превали слаб...
Българските младежи водят застоял живот
Само 21% от българите над 18 г. покриват някаква минимална физическа активност, необходима за...