Подозират тероризъм при взрив на украински газопровод

Рейтинг:
0 0
Уверяват, че това няма да навреди на доставките

Взрив на част от украински газопровод, който захранва Европа с руски газ, стана днес в област Полтава, без да вземе жертви, съобщи местният клон на украинското вътрешно министерство. Експлозията станала към 16,15 ч на международния газопровод Уренгой-Помари-Ужгород, известен също като Транссибирски газопровод, сочат първоначалните данни, цитирани от министерството.

Операторът на украинските газопроводи "Укртрансгаз" съобщи от своя страна, че взривът не се е отразил на транзита на газ към Европа. Износът на газ не е намалял, защото това е паралелен газопровод, заяви източник на "Газпром". Държавната служба за спешна помощ съобщи, че експлозията вероятно е резултат или от спукване, или от разхерметизация. Тя допълни, че малки взривове предшествали изтичането на газ, които предизвикали 30-метров огнен език.

4500-километровият газопровод свързва газови находища със Западна Украйна и клиентите на Русия от Западна и Централна Европа. Руската част от газопровода се управлява от газовия гигант "Газпром", а украинската – от "Укртрансгаз".

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обяви в Белград, че проектът "Южен поток" е спрян само временно, тъй като бил единственото системно решение за снабдяване на Европа с газ. Припомняме, че проектът беше замразен заради противоречия между европейското законодателство и руските планове да не допускат други доставчици до тръбата.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...