10-годишно дете остава без ръка заради игра върху електропровод

Рейтинг:
3 0
Пострадалото и брат му се състезавали за за бързо изкачване по стълб

Дете на 10 години е пострадало при неразумна игра върху електропровод в землището на село Ракита, област Плевен. Инцидентът е станал около 18 ч. в неделя (15 юни). Пострадалото дете и 13-годишният му брат се състезавали за бързо изкачване по железорешетъчен стълб, когато пострадалото се е озовало под напрежение и е паднало на земята.

След инцидента детето е откарано в плевенската болница. Според лекарите състоянието му е стабилизирано, но се очаква едната му ръка да бъде ампутирана. Другото дете се е разминало на косъм от злополука, съобщиха от електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което обслужва района.

От компанията твърдят, че електропроводът е бил обозначен със задължителните предупредителни табели, съгласно изискванията на нормативната уредба. Била му извършена върхова ревизия на 11 юни 2014 г.

"Ужасно е, когато стават инциденти с деца. Случилото се показва, че е изключително важно запознаването им с правилата за безопасна употреба на електроенергията да става в най-ранна възраст", коментира Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. По думите му компанията активно провежда обучения по ключови въпроси, свързани с електроенергията.

"Ролята на родителите обаче е от особено голямо значение. Те също трябва да отделят необходимото внимание по въпроса. Важно е децата да осъзнаят, че играта в близост до енергийни съоръжения може да бъде много опасна", припомни Станчев.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...