МЗ сложи таван на доплащането за лекарства

Рейтинг:
0 0
Тагове:
Фармацевтичните фирми предупреждават, че така редица медикаменти може да изчезнат от пазара

Здравното министерство (МЗ) слага таван на доплащането на лекарствата по Здравна каса. Промяната е записана в проект на наредба и след двуседмично обсъждане ще бъде гласувана от кабинета.

Мярката цели да облекчи пациентите, които ще доплащат максимум до 50% от най-евтиното в групата лекарство. Фармацевтичните фирми предупреждават, че така редица медикаменти може да изчезнат от родния пазар.

Каква ще е максимално разрешената за доплащане цена в аптеката ще бъде дописано в специална таблица към списъка с лекарства, за които фондът плаща. Така всеки ще може да провери в интернет колко лева ще е максималното доплащане. Облекчението за пациентите ще е за сметка на фармацевтичните фирми.

От фармаиндустрията са изненадани от предложението на здравните власти. Утре генеричната фармацевтична асоциация свиква управителен съвет.

Ако заради максималното доплащане се оттеглят лекарства, то изборът на лекарите ще е ограничен. Сега по преценка на медиците може да се изпише скъпото лекарство, въпреки че има безплатно по каса. Често обаче специалистите съобразяват лечението с възможностите на болните.

Ако таванът за максимално доплащане на лекарствата по Здравна каса се приеме, започват масови проверки. Контрольори ще питат хората пред аптеките, колко са доплатили и дали са им предложили по-евтин медикамент.

Нобеловата награда за мир отива в Тунис
Носителят на Нобеловата награда в най-очакваната категория - за мир беше обявен. Отличието тази...
Първи сняг падна в Москва
Първи сняг вече падна в Москва. Макар и за кратко, тази сутрин улиците на руската столица бяха...
Започна разпределянето на мигранти
19 еритрейци, търсещи убежище, отпътуваха днес от Италия за Швеция и станаха първите разселени по...
Доналд Туск ни подкрепя за Шенген
България е отличен пример за охрана на границите на Европа, обяви в Евкисноград председателят на...
Задържани са 8 дилъри на гласове
Макар и вяла, предизборната кампания не минава без сигнали за купуване на гласове. Не липсват и...