Подготвят първата трансплантация на човешка глава

Рейтинг:
8 3
30-годишен руснак се надява да се освободи от неподвижното си тяло

Италиански неврохирург ще направи първата в света трансплантация на човешка глава. Той ще присади върху здраво тяло главата на 30-годишен руснак, който е болен от тежка форма на мускулна атрофия.

30-годишният Валерий Спиридонов страда от синдрома на Вердинг-Хофман. Заболяването е известно още като детска спинална мускулна дистрофия. С операцията той ще се опита да започне нов живот, без да е затворник в собственото си тяло.

Реших да се подложа на тази операция, защото обичам науката и мисля, че ако има медицинско решение на моя проблем, трябва да поема този риск. Така ще мога да стана по-независим и това значително ще подобри живота ми, казва Валерий.

Неврохирургът, който ще направи операцията, е италианецът Серджо Канаверо. По думите му малцина са хората със синдром на Вердинг-Хофман, които доживяват до годините на Спиридонов. Според него възможността трансплантацията да бъде успешна, е 90%.

Д-р Канаверо ще се нуждае и от помощта на свои колеги за осъществяването на операцията. Когато всичко е готово, тя може да бъде направена или в Съединените щати, или в Китай. Очаква се цената на процедурата да бъде около 15 млн. щатски долара. В най-добрия случай Канаверо смята, че операцията може да се осъществи през декември 2017 г. В нея ще вземе участие екип от 100 души и се очаква да отнеме около 36 часа.

Четирима задържани след сблъсъците в "Орландовци"
Не е допуснато грубо нарушения на обществения ред снощи в столичния квартал "Орландовци".  До...
Ранен при нови сблъсъци в Орландовци
Отново напрежение в столичния квартал Орландовци, където снощи имаше масов бой. Десетки роми...
Имперският руски балет гостува във Велико Търново
След петъчния си концерт в зала 1 на НДК, Имперският руски балет поема и към други градове....
Воден ад в Тбилиси
Наводнение в грузинската столица Тбилиси тази нощ отне живота на най-малко 11 души. В резултат на...
Спешни ремонти в храма на Темида
Министерството на правосъдието започва спешни ремонти на съдебни палати в цялата страна. За...