Борис Немцов беше убит в центъра на Москва

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Неизвестен нападател го е прострелял четири пъти в гърба

Водещият руски опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов беше убит в центъра на Москва, съобщават руските медии.

Неизвестен нападател го е прострелял четири пъти в гърба с пистолет, уточнява Би Би Си, цитирани от vesti. Стрелецът е бил с бял автомобил и е избягал. Според сайта "Медуза" Немцов е убит близо до Кремъл, докато е ходел пеша в компанията на жена - украинския модел Анна Дурицкая. Тя е оживяла и даде показания пред полицията.

Медията съобщава обаче, че нападателите са били няколко.

Иля Яшин, един от лидерите на партията РПР-ПАРНАС, чийто съпредседател е Немцов, потвърди убийството пред РИА Новости. От местопрестъплението той заяви: "за съжаление виждам тялото на Борис и много полицаи около него".

Източник: БГНЕС По-рано този месец Немцов сподели пред Sobesednik.ru, че се страхува за живота си, казвайки: "Страх ме е, че Путин ще ме убие". Самият Путин заяви следното: "жестокото убийство има всички признаци на поръчково и носи изключително провокативен характер".

Последваха и световни реакции. Президентът на Съединените щати Барак Обама осъди престъплението и  призова за бързо и прозрачно разследване на обстоятелствата около него. "Немцов бе неуморен защитник на своята родина, борещ се за правата на сънародниците си, каквито се полагат на всички хора", се казва в изявление на американския президент.

Заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу определи убийството на Немцов като трагична загуба за свободата в Русия.

Президентът на Украйна Петро Порошенко пък публикува в facebook: "Немцов беше мост между Украйна и Русия.  С изстрела на убийците, това рухна. Смятам, че убийството не е случайно и не се съмнявам, че извършителите ще бъдат наказани. Рано или късно".

За бързо разследване на престъплението призовават още властите във Великобритания и Канада. 

Руската опозиция ще отмени планираната за утре - 1 март протестна акция "Пролет" и ще организира в центъра на Москва траурен марш. 

Източник: БГНЕС

 

Видин кандидатства за Рекордите на Гинес с мартеница
На централния площад "Бдинци" във Видин доброволци изплетоха за 6 часа и 17 минути мартеница с...
Траурно шествие в памет на Борис Немцов
Продължава издирването на убийците на руския опозиционер Борис Немцов. Руските власти са на крак в...
Местан: Няма условия за сметка на подкрепата за дълга
ДПС категорично осъжда поредното цинично убийство на политик демократ в Русия. Това заяви във...
Над 40% от българите не харесват работата си. Въпреки това едва 27 на сто са склонни да се...
Повече инвестиции в бедните региони
Да се въведе принцип на регионална справедливост, настояват от Патриотичния фронт. Всяка година...