Протест

Греков: Стопаните не искат да се обединяват

Рейтинг:
0 0
Мислят кой ще управлява, а не какви ползи ще им донесе това, коментира земеделският министър

През следващия програмен период ще даваме повече пари за земеделие, но подходът при решаването на този проблем трябва да е друг. Нужно е производителите да са организирани, за да могат да излязат на пазара, да могат да произвеждат достатъчно количество и качество.

В Европа 34% от земеделската продукция се реализира именно от такива обединения на производители, а у нас една 1%. В България стопаните не искат да се обединяват и мислят кой ще управлява, а не какви ползи ще извлекат от това.

Така министърът на земеделието Димитър Греков коментира във "Факторът Кошлуков" по TV7 защо българската продукция не може да стигне до големите магазини и продължаваме да ядем марули от Гърция и домати от Македония.

Греков каза, че през следващия програмен период ще бъде отделена специална мярка, която да насърчава това окрупняване и съответно да дава възможност на фермерите по-лесно да кандидатстват по различните мерки. Ще бъдат отделени пари и за създаване на малки преработвателни предприятия, за да могат производителите да предлагат сами стоката си на крайния потребител в някакъв първично обработен вид – малки кланици, малки магазини и т.н.

По думите му част от стопаните вече си дават сметка, че съвместното работа с други производители за тях е необходимост. Трудно обаче преодоляват негативните асоциации, свързани с насилственото окрупняване от близкото минало.

През следващия програмен период ще насочим усилията си малките фермери да станат по-големи, защото с две крави рентабилността от труда им е недостатъчна, отбеляза министърът на земеделието и добави, че акцент ще бъдат традиционните за България отрасли, а не само силно механизираните като зърнопроизводството, както беше досега. 

Греков обаче призна, че през последните 15-20 години са натрупани огромни дисбаланси, които трудно се преодоляват.

Вижте целия коментар на Димитър Греков от гостуването му във "Факторът Кошлуков" по TV7.

Още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от Търново
Все още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от великотърновската болница, който беше заловен с...
Българка покори научните среди в Япония
Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с...
Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...