Протест

Смъртни присъди висят над моряци от потъналия ферибот

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Прокуратурата в Южна Корея повдигна обвинения на 15 души

15 души от екипажа на потъналия южнокорейски ферибот ще отговарят пред съда за трагедията в Жълто море. Прокуратурата в страната обвини капитана Ли Чжон-сок и трима негови подчинени в непредумишлено убийство. Те са били небрежни и не са защитили над 300-те пътници, обявени за загинали или изчезнали при злополуката, заявяват обвинителите.

Четиримата може да получат смъртни присъди, ако бъдат признати за виновни, макар че в Южна Корея никой не е бил екзекутиран от 1997 г., отбелязва Асошиейтед прес.

По-малко сериозни обвинения бяха отправени срещу 11 други членове на екипажа, отговорни за управлението на кораба. Те са проявили небрежност и са изоставили пътниците в беда при потъването на кораба на 16 април, смята прокуратурата.

Датата за процеса ще стане ясна до дни. Всичките 15 обвиняеми ще бъдат съдени заедно.

Капитан Ли е инструктирал пътниците да останат по кабините си и е закъснял близо половин час с издаването на заповед за евакуация, но не е ясно дали това съобщение е било предадено на пътниците. На видеозапис на бреговата охрана се вижда Ли, който напуска ферибота по бельо със спасителна лодка, докато много пътници все още са в потъващия кораб.

След ареста си миналия месец капитан Ли заяви, че е забавил заповедта за евакуация, защото спасителите още не са били пристигнали и се е притеснявал за сигурността на пътниците в студеното, бързо течение на Жълто море.

По случая е арестуван и президентът на корпорацията "Чхонхеджин Марин", собственик на ферибота, както и четирима от служителите му. Властите подозират, че неправилно складиране на товара и претоварване може да са допринесли за трагедията.

Месец след потъването на кораба са открити 284 тела, а други 20 са обявени за изчезнали. Оцеляха само 172 души, включително 22 от общо 29 членове на екипажа. Повечето жертви бяха гимназисти, отивали на ваканция в курорт близо до Сеул.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...