Протест

Южна Корея скърби за героя от потъналия ферибот

Рейтинг:
1 0
Днес погребаха тийнейджърът Дук-Ха , подал сигнал,че фериботът потъва

Южна Корея каза последно сбогом на 17-годишното момче, което подаде сигнала за тревога на злополучния ферибот, който потъна в Жълто море с повече от 400 души на борда. В хода на разследването трябва да стане ясно защо бреговата охрана не е била уведомена за инцидента първо от капитана на плавателния съд.

Андрю Стивънс от CNN се срещна с опечалените родители на ученика, който за мнозина в родината му е истински герой.

Десетки се поклониха пред паметта на момчето, което спаси толкова много животи, но загуби своя. Чой Дук Ха е името на 17-годишния ученик, който пръв подаде сигнал, че фериботът с 475 души на борда потъва. Бързата му реакция даде на бреговата охрана няколко ценни минути, в които бяха спасени човешки животи.

Дук Ха имал време да направи само едно телефонно обаждане и не успял да разговаря с родителите си. В последните дни в дома на опечаленото семейство постоянно пристигат познати и непознати хора, които изказват своите съболезнования, но и признателност за действията на смелото момче.

От 325 ученика на борда на ферибота са оцелели едва 78.
Екип на CNN се срещна с майката и бащата, които въпреки скръбта и сълзите в очите им, разказаха повече за единственото им дете.

"Той беше специален с това, че винаги беше жизнерадостен и успяваше да се сприятели с всекиго. Беше много спокоен и трудно някой можеше да го разстрои. Беше много развълнуван за тази екскурзия. Много се радваше, че заминава. Аз също се радвах заради него. Сутринта го изпратих с пожелание да си изкара добре, но, за съжаление, се случи тази трагедия. Сърцето ми се къса. Синът ми беше толкова чистосърдечен, невинен. Душата му беше чиста. В кръвта му беше да помага на другите и затова пръв е подал сигнала."
Това сподели през сълзи майката Ким Санг-Ха.

"Първоначално се изненадах, когато научих че Дук Ха се е обадил пръв. Чудехме се защо не ни е позвънил. Предполагахме, че нещо му е попречило. В последствие научихме от медиите и ни стана ясно. Той винаги е демонстрирал лидерски качества и изпъкваше сред приятелите си. Гордея се с него. Дук Ха пожертва себе си, но спаси много животи", казва
почерненият баща.

Близките на загиналите в трагедията все още очакват отговор на въпроса какво е довело до инцидента.

Посланието на опечалените родители към оцелелите в корабокрушението е просто.

"Моето дете се пренесе в небесата, но на оцелелите пожелавам да превъзмогнат ужаса и болката и да живеят живота си пълноценно. Трябва да направят това и в името на децата, които нямаха техния късмет. Пожелавам им да бъдат щастливи и да превъзмогнат трудностите",
казва майката на Дук Ха.

"Отказах се да търся вина или да изпитвам ненавист към някого. Надявам се да можем да преодолеем случилото се. Отговорните за инцидента хора и без това ще имат тежко бреме върху себе си. Моят син спаси човешки животи, а и преди това е правил много добрини. Вярваме, че Бог дари с живот Дук Ха именно с тази цел. Сега аз живея само с една мисъл – децата да превъзмогнат болката. Само за това мисля сега."
Това е молитвата на бащата, който добавя: "Хората казват, че Дук Ха е герой. За мен обаче той не е герой. Той е моят син. Така ще го помня винаги."

Съпругата на актьора Джордж Клуни - Амал Аламудин беше посрещната от тълпа репортери като истинска...
Няма опасност за децата от "Стрелбище"
Няма опасност децата, които снощи намериха епруветки с кръв в столичния квартал "Стрелбище", да са...
Край Рупите почетоха Света Петка
Стотици хора се стекоха в църквата "Света Петка Българска" в местността Рупите. Освен храмовия си...
Прокуратурата разследва Цветан Василев за пране на пари
Прокуратурата разследва банкера Цветан Василев за пране на пари. Освен него, по това обвинение пред...
Бум на натровени с гъби в Пловдив
Бум на натровените от гъби, отчитат в Пловдив. В токсикологията са спасили четирима пациенти, а...