Спасяват бразилки от банди чрез футбол

Рейтинг:
1 0
"Улица Фавела" насърчава момичета от бедняшки квартали да намерят реализация в живота

За световното първенство в Бразилия бяха построени няколко свръхмодерни стадиона, а старите бяха ремонтирани до неузнаваемост. Истинското лице на футбола в страната обаче е друго. Първият досег на децата с играта обикновено е на прашни квартални игрища, на които дори се играе без обувки.

Точно от тези подобия на терени са тръгнали едни от най-големите футболни звезди, които са развили таланта си до съвършенство. Най-популярната игра в света доскоро се възприемаше като мъжки спорт, но това закостеняло схващане се променя.

Един уникален футболен проект в това предградие на Рио де Жанейро буквално променя съдбите на много момичета. Джесика Мария е един от най-добрите играчи в своя отбор.

Самият факт, че на тези млади жени дори е позволено да играят, е истинско постижение. Много бразилци не гледат с добро око на представителките на нежния пол, които избират да развиват уменията си с коженото кълбо. Конкретно в това предградие най-големият проблем доскоро били нарковойните на местните банди. Те оплитали в мрежите си дори децата. Джесика също била въвлечена в престъпната дейност.

Името на този проект е "Улица Фавела". Човекът, който го движи, се казва Филип Велдхуис. На тренировките той говори с момичетата, не само за футболни стратегии, но и за проблемите, пред които ежедневно се изправят.

Момичетата, които участват в проекта, постигнаха и първите си спортни успехи. По-рано тази година те спечелиха турнира по уличен футбол за юноши. Дрика Сантош е капитан на отбора и служи за пример на останалите.

В момента в "Улица Фавела" активно участват 80 млади жени. Това е сравнително малък проект, но вече доказва своята ефективност - да насърчи децата в едно от най-бедните бразилски предградия да намерят добра реализация в живота.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...