Протест

Индианци клатят американския футбол

Рейтинг:
0 0
Патентното ведомство иска отборът на Вашингтон Редскинс да се преименува

В България американският футбол изглежда непозната територия, но зад Океана той е спорт №1 и истинска религия. По тази причина всяка новина от лагерите на отборите или пък поредната издънка на самозабравил се куотърбек са събитие в САЩ.

Американският футбол обаче е и сериозен бизнес, в който се въртят милиарди. Затова и тази новина звучи толкова шокиращо. Патентното ведомство на САЩ отмени търговската регистрация на отбора на Вашингтон Редскинс, който е една от най-ценните търговски марки на планетата още от далечната 1967 г. Причината не са финансови дългове и допинг скандал, а битката на местни индианци, които твърдят, че името Редскинс (на български червенокожи) е обидно за тях. Те се борят срещу него в продължение на десетилетия, но едва сега успяха да се поздравят с успех.

От офиса на американската агенция за патентите и търговски марки вече отмениха шест запазени марки, които са федерално регистрирани към Вашингтон Редскинс. В изявлението се казва, че те са "презрителни спрямо американските индианци в сегашната си форма".

Сега вече столичани имат допълнителна икономическа причина да задвижат нещата напред, защото тази приливна вълна, породена от социален напрежение и политически натиск, може да ги лиши от легендарното им име. Експерти вече казват, че това забележително решение вероятно изисква още и още. Ако забраната бъде потвърдена и след очакваното обжалване, правни анализатори твърдят, че това ще обезсмисли напълно плановете на футболния отбор да претендира за собственост на марката. На практика това означава, че в икономически план Редскинс ще загубят милиони долари през следващите години от своята голяма търговска мрежа из целия свят.

Правни анализатори казват, че отборът може би все още има своите аргументи в съда. От клубната управа вече излязоха със защитна декларация. Те твърдят, че нищо не е променено и че вече са били в подобна ситуация и преди, но са спечелили в съда.

Искат доживотен затвор за убиеца на Яна
Прокуратурата поиска доживотен затвор за Николай Русинов-Чеци, който е обвиняем по делото за...
Стачка отменя 8 полета на "Луфтханза" от и до София
Започващата в 14 ч. българско време стачка на пилотите от "Луфтханза" ще доведе до анулирането и на...
Василев: За съсипването на КТБ е впрегнат целият наличен ресурс
Едва ли у някого е останало и капка съмнение, че за изпълнението на целта по съсипването на...
12-годишно дете блъснато на пешеходна пътека
12-годишно дете беше блъснато на пешеходна пътека тази сутрин в Русе. Инцидентът станал малко преди...
Съпругата на Цветан Василев: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ
Най-добрият сценарий е да се възстанови Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Така съпругата на...