Протест

Обявиха извънредно положение в Либия

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Сблъсъци с поддръжници на Кадафи провокираха това решение

В Либия беше обявено извънредно положение след сблъсъци в южната част на страната и слухове, че в тях са замесени поддръжници на бившия режим на покойния лидер Муамар Кадафи.

Върховният орган на властта в страната - Генералният национален конгрес (парламентът), е взел това решение на извънредно заседание, посветено на ситуацията в южния град Себха, съобщи премиерът Али Зейдан в реч по телевизията.

Сблъсъците между местните племена тубу и Аулед Слейман избухнаха на 10 януари след убийството на командир на местна милиция, свързана с Аулед Слейман, които обвинили тубу за смъртта му. По данни на медиите в тях са загинали около 30 души. Сблъсъците в Себха се подновиха с нова сила вчера, когато след няколко дни на затишие въоръжена група завзе военна база край града.

Местни източници твърдят, че въоръжената група, която щурмувала военновъздушната база "Таменхент", била съставена от привърженици на бившия режим, които се възползвали от разклатената сигурност в града. Снощи говорител на министерството на отбраната съобщи, че армията си е върнала контрола над базата, след като авиацията нанесла въздушни удари, и че преследва нападателите, които избягали в пустинята.

Той потвърди, че нападателите били привърженици на бившия диктатор. Чернокожите тубу, които имат сусбсахарски произход и обитават оазиси на територията на Южна Либия, северен Чад и Нигер, твърдят, че са жертва на маргинализация в либийското общество. Арабските племена пък ги обвиняват, че в редиците им има чуждестранни бойци, особено от Чад, и се оплакват от бездействието на правителството пред "чуждестранното нашествие".

В речта си Зейдан съобщи, че е изпратил министъра на отбраната в Мисрата, за да заповяда на базираните там войски да се придвижат на юг и да възстановят сигурността и стабилността в региона.

Новината за извънредното положение идва на фона на занижените приходи от продажба на петрол в страната. Основната причина за това е, че една от големите въоръжени групировки в източната част на страната затвори основни петролни терминали, обявявайки се за автономно правителство и настоявайки за част от петролните приходи. Централната власт обаче не е склонна към това и затова хвърли армията в настъпление.

България каза "не" на фракинга
София се включи в глобалния ден срещу фракинга като метод за проучване и добив на подземни...
Силният детски имунитет няма нужда от антибиотици
Здравословното хранене, спестяването на стрес и тревожност и осигуряване на спокоен сън са...
Британецът в Скопие не е починал от ебола
Починалият в Македония британец най-вероятно не е бил болен от ебола - пробите му за вируса са...
Политическите виждания – основата за нов кабинет
Общите виждания за политиките в отделните сектори ще бъдат ключови за съставянето на бъдещия...
Българинът забрави киселото мляко
Драстичен спад в потреблението на кисело и прясно мляко сред нашенците през последния четвърт век...