Наши лекари трансплантираха черен дроб на двумесечно бебе

Рейтинг:
15 1
Операцията е уникална и е постижение в световен мащаб

Двумесечният Виктор, който е най-малкият пациент досега на Лекарите в болница "Лозенец" направиха уникална чернодробна трансплантация на двумесечно бебе.

Малкият Виктор получава половината черен дроб на баща си Венцислав и излиза от чернодробна кома, причинена от хепатит В, благодарение на сложна трансплантация, извършена в Университетска болница "Лозенец". Предстоят още няколко изследвания, след което малкият пациент ще бъде изписан.

Трансплантацията на черен дроб на толкова малко дете е изключително предизвикателство и е голям успех за българската медицина.

Източник: БГНЕС Тя е извършена от проф. Любомир Спасов и неговия екип, а за да поздрави лично екипа, днес в болницата заедно с родителите на детето беше и министърът на здравеопазването Петър Москов.

"В световен мащаб само няколко са такива трансплантации на такава крехка възраст. Това е поредица от усилията на много болнични екипи – в Златоград, в Смолян, в Пловдив и сега в нашата болница", сподели проф. Спасов.

Източник: БГНЕС

"Това е постижение не на софийското или на българското здравеопазване. Това е световен еталон – няколко са такива операциите в световен мащаб. Няма по-добър подарък за тези родители по случай 1 юни", каза д-р Москов.

Източник: БГНЕС Детето е докарано в болницата в кома. Кърви отвсякъде и са необходими няколко дни за подготовка преди операцията.

Тежък е и следоперативния период, появява се инфекция, но лекарите успяват да се справят. След трансплантацията, новият черен дроб започва да работи нормално.

Двумесечният Виктор, който Москов нарече "победител" заради името и успеха на трансплантацията е опериран по национална програма за трансплантация и операцията е безплатна за родителите му.

 

Историята оживява на фестивала "Орел на Дунава"
Най-мащабният и единствен у нас фестивал на античното наследство "Орел на Дунава" се провежда за...
Задръстванията в помощ на туризма
Забавеното строителство на магистрала "Струма" край Петрич увеличи потока от хора в района. Вместо...
Взрив след взрив!
Днешният инцидент във ВМЗ-Сопот е третият на територията на предприятието само за четири месеца.На...
Пак заплаха срещу самолет на Turkish Airlines
Паника на летище в Истанбул - бомбена заплаха спря полет до Ню Йорк. Това е петият случай на...
Отварят нова клиника за бездомни кучета в София
Столичната община отваря нова ветеринарна клиника за бездомни и непородисти кучета. Целта е да се...