Световният океан застрашително се покачва

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
За последните 100 години нивото на океана се е покачило рекордно в сравнение с изминалите 3000 години

Анализът на древните морски седименти на остров Нюфаундленд показва, че нивото на световния океан през последния век се е увеличило по-бързо, отколкото за изминалите 3000 години. Това се казва в статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Ние трябва да знаем как климатът влияе върху океана, ако искаме да предскажем как ще се увеличава неговото равнище в бъдеще. Точните данни за това как са се случвали подобни промени през последните 3000 години ще ни помогнат да получим подобна представа", заяви Бенджамин Хортън от Университета Рутгерс.

Хортън и неговите колеги са установили, че днес морското равнище расте много по-бързо, отколкото в миналото. Те също така са разкрили необичайна връзка между периодите на захлаждане и флуктуациите на морското равнище, изучавайки седиментите, образували се на океанските брегове на остров Нюфаундленд. Учените обясняват, че данните по флуктуацията на морското ниво в една или няколко точки на Земята нищо не говори само по себе си – всички тези спадове и покачвания могат да бъдат предизвикани от локалните процеси, нямащи нищо общо с промените в нивото на океана.

Авторите на статията са разработили специална методика за статистически анализ, която им е позволила да сравнят промените в морското равнище в различни точки на Нюфаундленд и други региони на Земята, да се отстранят локалните флуктуации и достатъчно точно да се оцени как наистина се е променял световният океан през последните 2700 години.

Изминалите две хилядолетия могат да се разделят на два периода. През първия период, който е започнал в началото на нашата ера и е продължил до 700 година, нивото на морето бавно се е покачвало с 0,1 мм годишно, което е било свързано със средната годишна температура. По време на втория период, който е продължил от 700 до 1400 години, нивото на морския океан е започнало да се понижава с 0,2 мм. Като цяло за този период равнището е спаднало с цели 8 см, докато нивото на средната годишна температура е намаляло само с 0,2 градуса по Целзий. Толкава голям спад е бил неочакван за климатолозите. От 1860 г., както показват седиментите, нивото на морето рязко е започнало да расте – първоначално с 0,4 мм годишно, а след това с 1,4 мм годишно през ХХ век. Днес, според текущите оценки на климатичните сателити, нивото на световния океан всяка година се покачва с 2,5-3 мм.

Използвайки тези данни, Хортън и неговите колеги са оценили как ще се покачва нивото на океана през този век. Според техните оценки той ще се покачи с около 1,3 метра към 2100 г., ако държавите по света не вземат мерки за забавяне на глобалното затопляне, и с 61-85 см – при умерено и максимално намаляване на вредните парникови емисии.


Хванаха кокаин за 5 млн. лв. на Кулата
Гранични полицаи от ГКПП Кулата задържаха кокаин за близо 5 млн. лв. Заловеното количество e около...
Жена загина при катастрофа в Пловдив
Възрастна жена загина при пътен инцидент в Пловдив. Произшествието е станало малко след 7:30 ч....
Арести в Агенцията по рибарство
Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Янчо Янев и още двама души...
Гранатомет в спешната помощ в Русе
62-годишна жена от Русе занесла гранатомет в спешната помощ в Русе. Жената го намерила на поляна в...
Бира се ля край Благоевград
Пътят край Благоевград беше залят с бира, след като ТИР със сръбска регистрация катастрофира при...