Парадът - над 16 хил. военни и внушителна бойна техника

Рейтинг:
22 1
Речта на Путин прикова погледа на света към Москва

Днес се навършват 70 години от края на Втората световна война. В Москва, за Деня на победата, както е известен в Русия, се проведе традиционният парад на Червения площад.

Делегации на повече от 30 държави присъстваха на проявите, които са най-мащабните досега. В парада участваха над 16 хил. военнослужещи от поне още 10 държави, освен Русия.

143 самолета и хеликоптера и 200 единици бойна техника се включиха в отбелязването на празника, сред тях беше и новото попълнение в руската армия: танкът Армата Т-14.

За първи път на Червения площад участваха бреговите ракетни комплекси "Бал" и "Бастион", самоходната артилерийска установка "Коалиция-СВ", както и новите варианти на автомобилите с повишена защитеност "Тайфун".

В словото си руският президент Владимир Путин изказа благодарността на страната към загиналите, като не забрави да почете и съюзниците на Русия в борбата срещу нацизма – Франция, Великобритания и САЩ.

"Днес, когато отбелязваме тази свещена юбилейна дата, отново осъзнаваме в цялата му светлина, величието на победата над нацизма. Гордеем се, че именно нашите бащи и деди са успели да изтрият, да съкрушат и да унищожат тази тъмна сила", заяви в речта си Путин.

Руският президент не пропусна да коментира и актуалната политическа ситуация, макар и индиректно, като заяви, че в последното десетилетие все по-често се игнорират основните принципи на международното сътрудничество.

"Сега, 7 десетилетия по-късно, историята отново призовава за нашия разум и нашата бдителност. Виждаме опити да се създаде едностранчив свят.

Нашата обща задача трябва да бъде да създадем система за безопасност във всички държави. Само така ще осигурим мира и спокойствието на планетата", допълни държавният глава на Русия.

Победата над нацистка Германия е повод за гордост за Съветския съюз и Русия още от края на войната, но тази година много западни лидери обявиха, че няма да участват в проявите в Москва.

Западният бойкот цели да демонстрира недоволство от външната политика на Владимир Путин, конкретно по отношение на Украйна, но много руснаци виждат в това подигравка и неуважение към многобройните жертви, които страната е дала във войната.

Сред световните лидери, които уважиха събитието, бяха президентите на Китай, Египет, Венецуела, ЮАР, Палестина, Зимбабве, Индия и Чехия, както и главният секретар на ООН Бан ки-Мун.

Празник на фолклора в добричкото село Бранище
Празник на фолклора събра днес над 400 участници в добричкото село Бранище. В третото издание на...
В Украйна все още се водят сражения
В Украйна все още се водят сражения, въпреки че официално прекратяването на огъня влезе в сила още...
Сервитьори тичаха 1600 метра с табли в ръце
Стотици сервитьори от цял свят се включиха в любопитно състезание в аржентинската столица Буенос...
Над 1/4 от трениращите приемат стимуланти
Над 1/4 от спортуващите приемат или са приемали хранителни добавки или други стимуланти. Това...
Кола се заби в стълб в Яхиново, петима загинаха
Петима са загинали след жестока катастрофа, станала в дупнишкото село Яхиново. Лек автомобил се е...