Колежът стават междинно звено между гимназията и ВУЗ-а

Рейтинг:
2 0
Зрелостниците вече ще могат да избират дали да учат за бакалавър или за майстор-специалист

Нова образователна реформа – Просветното министерство обмисля четиристепенна система на обучение, криминализиране на агресията над учители и награждаване на меценати, които подкрепят и спонсорират образованието. Затова Образователното ведомство ще предложи промени в три закона.

Според образователния министър проф. Тодор Танев при сега съществуващата двустепенна система - училище и висше образование, не работи добре и в нея няма връзки между обучението и нуждите на бизнеса, както и между образованието и науката.

Затова експертите предлагат четири звена на образование – първото е до XII-и клас, второто звено е колежанското, третото е висшето обучение в университет. Четвъртото звено ще е за върхови постижения.

Възможностите пред зрелостника при тази система са както досега, с полагане на изпит да влезе в университет и да уча за бакалавър, а после и за магистър. Но може и да се насочи към професионално образование и отново с изпит да бъде приет в колеж, където ще получи майсторска диплома и ще бъда специалист с дадена област.

Ако реши все пак, че степента "майстор" или "специалист" не са е достатъчни и иска да стане бакалавър, може с дипломата си от колежа да кандидатства в университет и да "доучи" колкото семестъра е определил ВУЗ-а за тази специалност.

Колежът е ново, междинно звено към висшето образование, но не е задължително. Ако студентът има потенциал и иска да развива възможностите си – може да се насоча към четвъртата фаза на образователната система – центровете ще съчетават в себе си изследователска и производствена дейност. Оттук ще получава сертификат за върховите си постижения, което не е диплома за образование.

Как се възприема идеята за колежа обаче?

В момента по закон колежите са специализирани висши учебни заведения, които дават диплома за професия. Затова и през 2003 г., когато има глад за кадри в строителството, Висшето строително училище "Любен Каравелов" открива колеж, но просъществува едва девет години.

От анализа на ВСУ-то става ясно, че колежът е служил като преливник за бакалавърската степен и след него студентите са доучвали за бакалавърската степен.

Затова и образователният министър определя статута на колежите като "грешка в системата".

И ако в строителството колежанската форма не сработва, в туризма тя е предпочитана за придобиване на професионални умения. Варненският колеж по туризъм обучава 700 студенти на туристически занаят.

За тази академична година за 240 места в колежа са се борили 300 кандидат- студенти. Причината - обучението, въпреки че е три години, се базира на практиката.

Просветното министерство няма планове да закрива действащите в момента колежи. Новите ще отговарят на образователна система и ще са обвързани с местните професионални гимназии. Обмисля се първите две такива учебни заведения да са в Северозападна България. Според министъра там има нужда от колеж, който да произвежда професионалисти.

И още промени в образователната система -

криминализира се агресията над учителите - както физическото насилие, така и словесната агресия. За борбата срещу насилието и срещу дрогата в училище просветното министерство ще работи заедно с МВР.

А за подкрепа и финансиране ще се търсят меценати. За целта ще се учреди и награда за меценатство на името на братята Евлоги и Христо Георгиеви.

Тепърва тези предложения ще се обсъждат в Министерски съвет, а от там и в Народното събрание.

 

 

Заложническа криза в Австралия
Въоръжен мъж уби един и взе заложници в Австралия Полицията е обградила района на индустриалната...
Почина бившата първа дама Нанси Рейгън
На 94-годишна възраст почина Нанси Рейгън, съпруга на 40-ия американски президент Роналд Рейгън,...
С жива верига Пловдив пази една от най-красивите си сгради
Жители на Пловдив направиха жива верига срещу събарянето на една от най-красивите сгради в града -...
5-те най-големи вреди, които ни нанасят преработените храни
Храната е основен фактор за нашето здраве и пълноценния ни живот. foodpanda подбра няколко от...
Ципрас с остри критики към МВФ
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас обвини Международния валутен фонд, че прибягва до...