Строителите чакат 1 млрд. лв. от държавата

Рейтинг:
1 0
Фирмите работят за своя сметка и се надяват програмите да бъдат размразени

Всяка втора фирма има задължения към свои партньори и доставчици, а 70% от сделките в строителството се плащат със закъснение. Това съобщиха от Камарата на строителите в България. Браншът продължава да очаква от държавата над 1 млрд. лв. за вече изпълнени проекти по оперативните програми.

Служебният кабинет изплати 244 млн. лв. по спряната програма "Околна среда". По нея се изпълняват най-големите обекти в момента като пречиствателни станции и депа за отпадъци. Отделно са проектите за строителство и ремонт на пътища, за повечето от които няма пари. Фирмите обаче работят за своя сметка и се надяват програмите да бъдат размразени още в края на този месец.

За последната година са регистрирани 400 нови компании, но 520 фирми са се отказали от строителната си дейност. Безработните в сектора са 44 000 души.

От камарата отчитат, че през последните седем години пикът на регистрация на нови фирми е преди избори. Преди съставянето на ново правителство се "раждат" средно по 50 компании.

От камарата обаче отхвърлят твърденията на лидера на Реформаторите Радан Кънев, че три строителни компании на ГЕРБ и ДПС печелят обществените поръчки. От началото на годината са сключени общо 18 000 такива договора, като 83% от тях се изпълняват от малки и средни фирми.

 

Откриха гроба на Мона Лиза?
Италиански експерти твърдят, че е много вероятно да са открили тленните останки на жената, чиято...
Верижна катастрофа в Сиатъл
Най-малко четирима души загинаха, девет са сериозно ранени при катастрофа между два автобуса в...
Германия дава 4 млрд евро за кризата с бежанците
Германското правителство обеща 4 милиарда евро за федералните провинции, за да им помогне да се...
Започва строителството на нов участък от АМ "Струма"
Днес ще бъдат подписани договорите за строителството на авто-магистрала "Струма" в участъка между...
Започва предизборната кампания
Днес се открива предизборната кампания за местните избори. Закриването й е на 23 октомври. На 25...