Роботите-убийци -стана ли научната фантастика реална заплаха

Рейтинг:
1 0
На конвенция ООН решава дали да бъдат забранени този вид роботи

Анимационния сериал семейство Джетсънс ни накара да си мечтаем за добри роботи, които да ни помагат в ежедневието. От филма "Терминатор" научихме, че хуманоидите може и да са доста опасни. Досега това си оставаше научна фантастика, но бъдещето изглежда вече е тук. В Женева представители на Организацията на обединените нации се събраха на конвенция, посветена на автономните оръжейни системи, по-известни като роботи-убийци.

"Настоящият момент е изключително важен от гледна точка на историята на оръжията и войната. Днес сравняваме оръжията по показатели като интелигентност и автономност. Това е новият момент – преди нямаше такива показатели", посочва писателят Питър У. Сингър.

Машини като тази - разработена от Пентагона, все още се нуждаят от човешко управление, но успешно поемат всички рискове на бойното поле. Дроните от години позволяват на пилотите да поразяват отдалечени цели на всяко кътче на Земното кълбо. Южна Корея и Израел използват полуавтономни роботи за охрана на своите граници. Какво се случва обаче, когато роботите станат напълно независими? Кой носи отговорност за техните действия?

"Чисто хронологически, човешкото решение се взема часове, дни, седмици и дори месеци предварително. Това е част от наистина сложния казус, в който под внимание трябва да се вземат много политически, морални и етични принципи", коментира Сингър.

Липсата на контрол и емоции, съчетани с поразителна сила е в основата на сюжета на "Терминатор". Макар и лентата да представлява зрелищен екшън, в сюжета и се повдигат много важни въпроси. Привържениците на широкото въвеждането на автономните машини в армията смятат, че настоящите закони достатъчно добре определят отговорността, а роботите на практика просто изпълняват заповеди – като редовите войници.

 

Източник: Getty Images/Guliver Photos


В продължение на три дни Организацията на обединените нации разисква всички аспекти на проблема – трябва ли тези роботи да бъдат забранени или ограничени по някакъв начин, така че да не причиняват излишно страдание на бойците? Противниците на спорните технологии провеждат кампании, в които се опитват да предотвратят евентуално излизане на нещата извън контрол.

"Все още не живеем в света на "Терминатор", но е факт, че технологиите започват да стават все по-независими. Софтуерът е техният интелект и ако нещо се обърка при него, може да се окаже, че не сме добре подготвени за последствията", припомня Сингър.

12-годишно дете блъснато на пешеходна пътека
12-годишно дете беше блъснато на пешеходна пътека тази сутрин в Русе. Инцидентът е станал малко...
Съпругата на Цветан Василев: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ
Най-добрият сценарий е да се възстанови Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Така съпругата на...
Трябва ни кабинет тип Димитър Попов
България има нужда от правителство тип Димитър Димитров – подплатено с политически...
Полицайка съблече момиче насред улицата за обиск
При рутинна проверка полицайка съблече блузата на 20-годишна студентка и бръкна в бельото й. Това...
Лош ПР изиграл АЕЦ "Козлодуй" за 7-те млн. лв. за "Уестингхаус"
Няма нищо обезпокоително. Очевидно е грешка на ПР-а на АЕЦ "Козлодуй". Трябваше да се обясни...